10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa TMC - TMD Filiasi, scandalul continua

La TMC – TMD Filiasi, scandalul continua

De vreo doi ani incoace, la TMC-TMD Filiasi exista mereu tensiuni intre conducere si angajati. Dupa o privatizare si o divizare cu cintec, conflictul continua, soldindu-se inevitabil din partea angajatilor cu blocari ilegale, dar nesanctionate corespunzator de oamenii legii, ale drumului european care trece la citeva sute de metri de fabrica. Iar asta dupa masuri discutabile, dispuse de conducerea si patronatul unei firme, renumita odinioara in tara si peste hotare.

Ultima gogorita care a generat, la inceputul acestui an, un nou conflict intre salariati si conducere a fost obligarea angajatilor de a intra in concediu fara plata. Masura a cazut greu la stomac sindicalistilor din unitate, care, ca de obicei, au dat buzna sa blocheze drumul european.

O noua inventie autohtona: concediul fara plata ordonat de conducere

Dupa „vacanta“ de sarbatori, salariatii de la TMC-TMD Filiasi s-au intors la serviciu pusi pe treaba. Nu insa prea bine dispusi, pentru ca isi petrecusera sarbatorile de iarna fara bani, avansul pe luna decembrie nefiind achitat – conform protocolului incheiat cu conducerea – pina pe 20 decembrie.

„Am inceput activitatea pe 6 ianuarie 2003. In acea zi, s-a intrunit Comitetul de Directie al fabricii si a hotarit sa-i trimita pe muncitori in concediu fara plata pina pe 20 ianuarie. M-au chemat si pe mine sa ma instiinteze, dar

n-am acceptat asa ceva. Nu exista in legislatia din Romania concediu fara plata dispus de unitate fara acordul salariatilor. O asemenea hotarire unilaterala a conducerii este ilegala“, a declarat Alexandru Martinovici, liderul sindical de la TMC-TMD Filiasi.

Desi nu exista acordul muncitorilor, conducerea a transmis prin uzina zvonul concediului fara plata, ba a si afisat la poarta un proces – verbal – semnat inclusiv de actionarul majoritar, Vasile Braia – prin care concediul fara plata devenea „litera de lege“.

Muncitorii au iesit „la sosea“

Oamenilor din fabrica nu le-a prea venit sa creada. Trimisi acasa pe 6 ianuarie, la fel si pe 7 ianuarie, muncitorii n-au fost potoliti nici pe 8 ianuarie, dupa ce si-au primit avansul pe decembrie.

Pe 9 ianuarie, intre conducere, sprijinita de investitorul Vasile Braia, si liderul de sindicat incep oarece negocieri.

„Concediul fara plata nici n-a intrat in discutie, caci eu am spus clar ca angajatii nu sint de acord“, spune liderul Martinovici.

Cuprinsi de neliniste, dupa ce au ascultat la usa cit de infocate sint discutiile, muncitorii sindicalisti au „pus-o“ pe loc de o greva „spontana“. Nici una, nici doua, s-au incolonat frumusel si, pe la ora 14.00 au parcurs pe jos cele citeva sute de metri care despart uzina de DE 70, blocind traficul pe drumul european. Ce-a urmat se stie: prefectul Cornel Mondea, insotit de alaiul corespunzator de politisti, jandarmi si procurori, a aparut in scurt timp, insa nu s-a dovedit suficient de impresionant pentru a-i lamuri imediat sa elibereze soseaua pe muncitorii care nu doreau concediu fara plata. Dupa indelungi negocieri cu grevistii, soseaua a fost deblocata cinci ore mai tirziu. Asta, dupa ce li s-a promis ca nu vor mai fi trimisi in concediu fara plata.

Nici vorba de liniste

Alexandru Martinovici sustine ca nici usturoi n-a mincat si nici gura nu-i miroase: „Greva n-a fost organizata de mine, a fost spontana. De aceea nu inteleg iesirile prefectului Mondea, care a urlat la mine ca va pune sa fiu arestat“.

Nu uita sa aminteasca insa ca actuala conducere are o gramada de obligatii neonorate catre angajati: „Nu s-au virat cotele la somaj, astfel ca, daca vom fi dati afara, vom deveni someri fara indemnizatie. Drepturile salariale restante dateaza inca din 2001 si au depasit sase miliarde de lei. Pina si cotizatia de sindicat este oprita de intreprindere, dar nu e virata sindicatului. Ca sa nu mai spun de neachitarea ajutoarelor de deces, de nevirarea CAS-ului ori de asa-zisul regulament de ordine interioara adoptat de conducere, care prevede obligatii numai pentru angajati“. Asa ca starea conflictuala este departe de a fi dezamorsata.

S-a schimbat schimbarea: concediu de odihna obligatoriu in loc de concediu fara plata

Directorul general al TMD Filiasi, Stefan Hoanca, recunoaste cu naivitate ca a dat cu oistea-n gard cind i-a trimis in concediu fara plata pe angajati:

„Recunosc ca e ilegal asa ceva, dar n-aveam alta cale. In uzina e foarte frig si ne-am gindit ca ar fi fost mai bine pentru angajati sa stea acasa in concediu fara plata pina pe 20 ianuarie, cind preconizam pornirea centralei termice. Ar fi fost spre binele lor. Acum am decis, in urma negocierilor cu oamenii, sa nu-i mai trimitem in concediu fara plata, ci in concediu de odihna, urmind sa le dam banii pe concediu in functie de lichiditati“. Adica in preajma lui sfintu’ asteapta, la cit de bine merg incasarile si cit de mari sint datoriile.

O noua surpriza – 300 de oameni vor fi dati afara

Asa ca muncitorii de la TMC-TMD pot sa se odihneasca linistiti acasa. Caci conducerea vegheaza la bunul mers al treburilor, pregatind o noua surpriza: disponibilizarea a vreo 300 de salariati, adica o treime din efectiv, iar asta pe cit posibil de la 1 februarie.

Directorul general Hoanca – a carui debarcare este doar o chestiune de zile, fiind stabilita de Vasile Braia la negocierile din 9 ianuarie – promite ca disponibilizarile vor fi facute cu respectarea legislatiei in vigoare, urmind a fi achitate in timp util si sumele corespunzatoare la Somaj.

Despre cele sase salarii compensatorii, prevazute in contractul colectiv de munca pentru disponibilizati, Stefan Hoanca nu spune insa prea multe:

„Ar fi solutii“. Cum scaunul lui va trebui eliberat inainte de 22 ianuarie, asta va fi grija viitoarei conduceri. Daca se va gasi cineva suficient de curajos sa-si bata capul cu problemele de la TMC-TMD…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS