10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii sint mituiti cu circ

Gorjenii sint mituiti cu circ

• Pacientii tuturor spitalelor din judet ar fi avut hrana asigurata pe trei ani cu banii aruncati pe spectacolele dintr-un an • Doar patru oameni – membrii juriului – vor incasa 77 de milioane • Si ca sa fie complet circul, bannerele sint inscriptionate gresit

In judetul Gorj, inca se mai moare de foame, inca se mai moare din lipsa medicamentelor. In judetul Gorj, inca mai sint oameni care n-au auzit ca in Romania s-a produs o revolutie si ca a plecat Ceausescu. Intr-o asemenea situatie este inutil sa mai pomenim ca sint sate lipsite de electricitate, de drumuri si chiar de o sursa de apa potabila.

Cu toate acestea, edilii orasului Tirgu Jiu cheltuiesc anual aproximativ trei miliarde pe circ, pe circ fara piine. In Gorj, la cel mult doua luni are loc cite un festival sau o sarbatoare, care inghit multe sute de milioane, facind ca oamenii sa rabde si mai mult de foame. In primul rind, spectacolele in Gorj se fac pentru ca in aceste situatii se pot minca bani multi. Practic, organizatorii isi umfla buzunarele dupa fiecare astfel de manifestare.

In conditii normale, nimeni nu ar avea de comentat. Daca gorjenii ar avea ce pune pe masa, initiativa organizatorilor ar fi trecuta cu vederea, insa in conditiile in care cei multi nu au nici piine, e greu de acceptat ca intr-un an sa se arunce in jur de trei miliarde pe circ. Ce s-ar fi putut face cu acesti bani? Multe. Norma de hrana alocata pacientilor din spitale este de 60.000 pe zi, in conditiile in care hrana pentru un bolnav stim cu totii ca ar trebui sa indeplineasca niste conditii rezonabile. S-ar fi putut construi zece garsoniere, ar fi putut sa manince la Cantina de Ajutor Social peste 5.000 de oameni. 3.000 de oameni ar fi putut primi un ajutor de un milion de lei fiecare, insa in astfel de situatii organizatorii n-ar mai fi putut sa-si umple buzunarele. In aceste zile, la Tirgu Jiu se desfasoara Festivalul International de Folclor. Multi dintre gorjeni nici n-au auzit de acest eveniment. Faptul ca prezenta acestora, in calitate de spectatori, este foarte mica dovedeste dezacordul fata de cei care arunca bani cu nemiluita.

„Da-i dracu’, ca nu mai vreau sa aud de ei“

Eduard Alexandru: „Nu stiu, domne, si nici nu ma intereseaza. Eu nu am bani sa-mi platesc intretinerea. Am restanta. Nu ma intereseaza folclorul“. Dragos Nica: „Am auzit, da’ cam exagereaza, isi cam bat joc de noi. Probabil ca se maninca multi bani pe acolo, iar eu daca nu-mi platesc darile la stat, ca n-am de unde pentru ca n-am serviciu, sint in stare sa vina sa ma execute. Anul asta cred c-au fost cinci spectacole. Au ajuns pina cind au facut si Festivalul Pestelui. Nu stiu pe ce sa mai arunce bani. Da-i dracu’, ca nu mai vreau sa mai aud de ei, nu ma mai intereseaza nimic. Unii mor de foame, iar altii isi bat joc de noi cu muzica“.

Consideram ca locuitorii judetului Gorj sint indreptatiti sa stie cum si pe ce se cheltuiesc banii lor. De aceea, Gazeta de Sud va prezinta lista cheltuielilor pentru organizarea spectacolului Festivalul International de Folclor, care se desfasoara in aceste zile la Tirgu Jiu. Veti vedea ca sumele sint fabuloase, chiar astronomice. Se cheltuiesc zeci de milioane de lei pe fotografii, milioane de lei pe albume. In total, suma este de 784.213.000 de lei, conform devizului estimativ in posesia caruia au intrat reporterii Gazetei de Sud. Tinind cont de faptul ca este vorba doar de un deviz estimativ, la sfirsitul bilciului, cind se va trage linie, probabil ca suma cheltuita se va invirti in jurul miliardului.

Dar iata exact pe ce sint cheltuiti acesti bani: asigurarea scenei, amplificari, orgi de lumini, efecte – 170.000.000 + TVA. Aici s-ar impune o precizare: sumele sint umflate si iata cum se maninca banii. Scena de care se face vorbire este aceeasi de ani de zile. E vorba de citeva zeci de scinduri si un schelet metalic, iar despre lumini si efecte n-are sens sa vorbim, fiindca este vorba de citeva becuri, maximum 15. Fotografiile costa 37.000.000 de lei, albumele -8.000.000 de lei, tablouri foto – 20.000.000, in total 65 de milioane. Nu intelegem de ce trebuie si fotografii, si tablouri, si albume. Hirtie colanta – 4.500.000; pliante – 15.000.000, bannere – 30.000.000, total 49 de milioane. Trofee – 40 de milioane. Si acum tineti-va bine: onorariul juriului si al colaboratorilor, este de 76.883.000.

Liviu Dafinescu se jura ca nu fura, desi a fost prins cu rata-n gura

Directorul festivalului, Liviu Dafinescu, cel care de fapt trage toate sforile in astfel de situatii, prins cu ocaua mica, a incercat sa ne pacaleasca:

„Sa stiti ca se cheltuiesc foarte putini bani la un astfel de festival. Cum? Cit? Cine v-a dat dumneavoastra aceste sume? De unde ati facut rost de ele? Dar sa stiti ca este vorba de un deviz estimativ, costurile vor fi mici – mici de tot. In juriu sint patru membri, trei plus presedintele. Dar sa stiti ca

n-o sa cheltuim atit de mult. Va promit eu“.

Declaratia directorului festivalului parea mai degraba o negociere, in sensul ca daca tot am aflat sumele, vezi Doamne, el n-o sa le cheltuiasca pe toate. Alte cheltuieli reprezentate de transport, cazare si masa reprezinta diferenta pina la 784 de milioane. Este de-a dreptul sfidator ca-n doar cinci zile, patru oameni sa primeasca 77 de milioane, reprezentind onorariul. Ce-i drept, aici intra si colaboratorii. De fapt, colaboratorii reprezinta modalitatea legala prin care sint scosi bani negri. Se trec tot felul de colaboratori pe state, care primesc bani, desi nu este absolut obligatorie prezenta si mai ales plata acestora.

Poate ca n-ar fi lipsit de importanta ca seful Inspectoratului de Politie Gorj, comisarul – sef de politie Constantin Nicolescu, sa dispuna unele verificari, pentru ca, in definitiv, daca tot se arunca atitia bani, ar fi bine sa nu se mai si fure.

Ar mai fi de precizat faptul ca am aruncat 800 de milioane pentru a ne face de ris. Se pare ca e o traditie la gorjeni in ceea ce priveste traducerile. Bannerele care sint spinzurate de stilpii de inalta tensiune si pe care s-au aruncat 30 de milioane sint inscriptionate gresit. In loc de „Bien Venue“, scrie „Bien Venu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS