10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScoala din Almaj se darima peste copii

Scoala din Almaj se darima peste copii

• Saptamina aceasta a cazut tavanul unei clase • Primaria a platit executantul fara ca devizele sa fie semnate de conducerea scolii

Scoala din Almaj este „reparata“ de mai bine de sapte ani, in fiecare vacanta de vara, de aceeasi societate craioveana, patronata de Claudiu Fagadau. De fiecare data, devizele decontate de primaria comunei se ridica la sute de milioane de lei. Cu toate acestea, calitatea lucrarilor este deplorabila. Zidurile scolii se fisureaza sau chiar pica in jurul tocurilor de la usi, inainte ca meseriasii sa-si termine lucrarile. Nimeni insa nu comenteaza din cauza ca relatiile dintre patronul societatii si primarul Ion Racareanu sint de notorietate, iar contabila primariei, Elena Stoian, tine si contabilitatea firmei care executa reparatiile.

Nepoata primarului a aratat unde a picat tavanul

Unitatea scolara are doua localuri: scoala din Almaj si cea din Cotofenii din Fata. In repetate rinduri am relatat conditiile in care invata elevii din ambele sate ale comunei. Nici un for competent nu s-a sesizat. In nici un caz nu am dorit ca acolo, peste toate necazurile, sa se mai intimple vreo nenorocire. Prin toate materialele, chiar daca au fost critice, n-am dorit decit sa tragem un semnal de alarma pentru cine ar fi trebuit sa auda. Nu s-a intimplat asa si, independent de vointa noastra, inevitabilul s-a produs la Scoala din Almaj. Luni, din fericire, dupa ce copiii terminasera orele, o bucata din tavanul unei sali unde invata elevi de clasa a IV-a s-a desprins si a cazut pe bancile din spatele salii.

Paradoxul consta in faptul ca in acea clasa invata nepoata primarului si fiica viceprimarului comunei, acesta din urma fiind Constantin Carciumaru. A doua zi, „meseriasii“, „calfe si zidari“, s-au apucat, ca-n balada, sa repare cit se poate de repede tavanul, pentru a nu se mai afla si de aceasta ultima „minune“. In viteza, ei au spoit iar plafonul, pentru a nu se mai cunoaste nimic. Joi se mai intrezareau insa zonele umede peste care se spoise cu var. Copiii nu pot fi dusi asa usor de nas. La intrebarea „a cazut sau nu tavanul?“, toti au raspuns cu un „DA!“ hotarit. Rugindu-i sa ne arate si unde, s-a auzit un „Acolo!“ general, in timp ce toti au ridicat minutele spre tavan, in aceeasi directie, spre pata umeda. Bine ca nu s-a intimplat in timpul desfasurarii orelor, pentru ca nu stim cum o scoteau edilii la cap cu parintii elevilor.

In paralel, la Scoala din Cotofeni, iarna este un calvar pentru micuti. Lemnele sint insuficiente, iar in cele citeva ore de cursuri, nici sobele n-au timp sa se incalzeasca. Cind acestea devin caldute, copiii termina orele si pleaca acasa. Nici mobilierul nu este suficient. Intr-una din sali, elevii stau pe bucati de cartoane, folii de plastic sau pe ce nimeresc, in jurul a doua dulapuri culcate pe podea cu fata in jos si care tin loc de banci. Cind se suna de intrare, se creeaza o adevarata busculada la usa, fiecare elev incercind sa prinda unul din putinele locuri din banci.

Cadrele didactice – sub papucul primariei

Nici cadrele didactice nu sint mai fericite decit copiii. Ele sint nevoite sa se grupeze cite trei sau patru, pentru a face naveta pina la Craiova, cu masinile colegilor lor. Pentru asta platesc benzina in mod egal. Salariile lor nu le permit sa faca naveta cu mijloace de transport in comun. Directoarea scolii, prof. Georgeta Badescu, a spus citeva lucruri de-a dreptul incredibile: „Articolele publicate de dumneavoastra sint reale. Ele ar fi trebuit sa ne deranjeze pe noi, in nici un caz primaria. In realitate s-a intimplat invers. Edilii au inceput sa exercite tot felul de presiuni asupra noastra. In primul rind ne santajeaza cu salariile, in ideea ca nu trebuie sa discutam cu presa. In primarie, salariile se dau pina pe data de trei a fiecarei luni, iar noua nici pe zece sau pe 11, cum ni s-a promis. Cind primeam banii de la centrul nostru, luam salariile la inceputul lunii. In privinta lucrarilor de reparatii, la fel… De sapte ani vine aceeasi firma. Ce fac ei vara pica iarna. Anul acesta mi-au bagat sub nas la semnat un deviz imens. Erau trecute nu stiu cite operatii, iar sumele mi s-au parut mult umflate. Am refuzat categoric sa semnez. De acolo au inceput toate necazurile cu primarul. Am cerut sa ni se inlocuiasca un cazan de la centrala. Unul este stricat, iar cel care functioneaza este peticit. Ca raspuns, contabila primariei ne-a trimis lemne de foc. Vor sa ne intoarcem la incalzirea cu sobe. Pentru ca m-am adresat prefecturii, ne-a sarit in cap si perceptorul comunei. Cind a vazut statele noastre de plata, contabila mi-a cerut explicatii in legatura cu sporurile si compensatiile pe care le au de primit profesorii si invatatorii. I se paruse ca avem de luat prea multi bani“. Cadrele didactice inca nu-si primisera joi drepturile banesti si se temeau ca nici nu le vor primi curind, pe motiv ca… au dialogat cu presa. „Mi s-a spus clar ca, daca mai veniti pe aici, sa nu va mai primesc“, a mai spus directoarea scolii.

Pina se vor lamuri aceste lucruri, trebuie sa amintim ca devizele in baza carora primarul Ion Racareanu a virat sutele de milioane de lei in contul firmei lui Claudiu Fagadau nu sint semnate de beneficiar, receptia lucrarilor nefiind efectuata. Acest fapt contravine prevederilor Legii contabilitatii, si nu numai…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS