8 C
Craiova
sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Tehnologie Nokia a fost aleasă de NASA să implementeze o reţea 4G pe Lună

Nokia a fost aleasă de NASA să implementeze o reţea 4G pe Lună

Compania finlandeză Nokia a fost aleasă de NASA pentru a lucra la proiectul implementării pe Lună a unei reţele 4G, relatează CNN, citată de hotnews.

Pentru a-și atinge obiectivul, fixat pentru 2028, de a crea o bază lunară care să poată susține prezența umană, NASA a alocat 370 de milioane de dolari pentru transferul de tehnologie pe Lună, în proiect fiind implicate peste 12 companii.

De la 4G, la 5G

Proiectul include inovații privind centrale electrice, criogenie, robotică, metode de aselenizare în condiții de siguranță și tehnologie 4G. NASA spune că rețeaua ar putea oferi o îmbunătățire substanțială a comunicării față de actualele stații radio de pe Lună. La fel ca pe Pământ, tehnologia 4G va fi, la un moment dat, actualizată și se va trece la rețeaua 5G.

Compania Bell Labs deținută de finlandezii de la Nokia a primit 14,1 milioane de dolari pentru a participa la proiect.

NASA mai spune că Bell Labs își va folosi rețeaua wireless pentru transmiterea datelor, controlul sateliților de pe Lună, navigarea în timp real, dar și transmiterea video în regim HD, ceea ce ne-ar oferi nouă, pământenilor, imagini mult mai bune cu astronauții plutind pe Lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Olt/Șofer rănit în urma unui accident rutier

Un bărbat de 45 de ani, din localitatea Milcov, Olt, a fost în urma unui accident rutier produs în acestă după-amiază, în Slatina. La locul accidentului au intervenit pompierii din cadrul ISU Olt.

ȘTIRI GdS

Primul smartphone din lume, prezentat acum 28 de ani

IBM Simon, considerat primul smartphone din lume, a fost prezentat pe 23 noiembrie 1992, în cadrul unui show de tehnologie de la...

Craiovenii, în top 10 e-shopperi români de Black Friday

Companiile de curierat fac bilanțul ultimului Black Friday și anunță livrări record. Weekend-ul care a urmat Black Friday a consemnat cel mai...

VIDEO: Capsula Dragon a SpaceX a ajuns cu bine...

​Capsula Dragon construită de SpaceX a ajuns cu bine în noaptea de luni spre marți, după o călătorie de 27 de ore...

SpaceX a lansat cu succes capsula Dragon „Resilience”, însă...

Patru astronauţi au fost lansaţi duminică spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei capsule Crew Dragon. Este o nouă misiune istorică născută din...

Black Friday: Reduceri uriașe la zboruri şi vouchere

Wizz Air anunță reduceri de până la 30% la zboruri selectate, iar eMAG vine cu oferte de vouchere la TAROM.

57% mai multe tranzacții decât anul trecut, în primele...

Potrivit datelor centralizate de procesatorul de plăți PayU, până la ora 8:30 au fost cu 57% mai multe tranzacții decât anul trecut.