10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReușită majoră a oamenilor de știință: au realizat teleportarea cuantică

Reușită majoră a oamenilor de știință: au realizat teleportarea cuantică

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol și de la Universitatea Tehnică din Danemarca au anunțat că au realizat, pentru prima oară, teleportarea cuantică între două procesoare ale unor calculatoare diferite. Echipa a transmis informația instantaneu de la un cip la altul, fără că cele două calculatoare să fie conectate fizic sau electronic. Această reușită deschide ușa pentru noi domenii ale științei: Internetul și calculatoarele cuantice.

Teleportarea informației a fost posibilă grație fenomenului numit inseparabilitate cuantică, potrivit NewsAtlas.com.

Pe scurt, acesta arată că două particule, aflate la distanță una de altă, pot să aibă o legătură între ele în așa fel încât măsurarea stării cuantice a uneia dintre ele schimbă instantaneu starea cuantică a celeilalte particule.

Cu alte cuvinte, ele pot „comunica”, deși nu se află în apropiere, iar schimbarea proprietății uneia provoacă instantaneu același efect asupra celeilalte. Adică informația este teleportata între cele două particule.

Teoretic, fenomenul nu este restricționat de o limita de distanță – iar implicațiile acestui lucru au fost catalogate drept „ciudate” de celebrul Albert Einstenin. Asta pentru că legile fizicii, așa cum le știm acum, arată că nimic nu poate călători mai repede că viteză luminii. Cu toate acestea, teleportarea cuantică aparent depășește această viteză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS