8.4 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaUE oferă ajutor umanitar de 83 de milioane EUR pentru persoanele din Ucraina și Moldova

UE oferă ajutor umanitar de 83 de milioane EUR pentru persoanele din Ucraina și Moldova

Comisia a anunțat un ajutor umanitar inițial în valoare de 83 de milioane EUR pentru a sprijini persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în 2024.

Atacurile îndreptate intenționat de către Rusia asupra infrastructurii energetice și civile esențiale a Ucrainei, cum ar fi spitalele, școlile și rețelele electrice, afectează grav accesul cetățenilor la serviciile de bază. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulți ucraineni rămân fără locuință și au nevoie de asistență și de adăpost în condiții de ger. Având în vedere că se estimează că 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina, această nouă finanțare vine într-un moment crucial.

Din finanțarea umanitară în valoare de 83 de milioane EUR:

  • 75 de milioane EUR sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoi de bază, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, strategia umanitară a UE în Ucraina se axează pe protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor din prima linie;
  • 8 milioane EUR sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova menite să ofere asistență specifică persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecție și sănătate.

Comisia Europeană a alocat în total 926 de milioane EUR pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Din această finanțare:

  • 860 de milioane EUR au fost alocate programelor umanitare din Ucraina,
  • 66 de milioane EUR pentru sprijinirea refugiaților care au fugit în Republica Moldova, țara învecinată. 

Citește și: Șeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, plasat în arest la domiciliu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS