10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurcia spune că vrea „încetări localizate” ale războiului din Ucraina

Turcia spune că vrea „încetări localizate” ale războiului din Ucraina

Turcia dorește să se ajungă la „încetări localizate ale conflictului” în Ucraina, deoarece nu speră la un acord de pace mai cuprinzător în această etapă, a declarat sâmbătă Ibrahim Kalin, un consilier apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Nici Rusia, nici Ucraina „nu sunt în poziția de a câștiga militar”, a spus el, exprimându-și încrederea că „în cele din urmă vor trebui să negocieze pentru a ajunge la un rezultat acceptabil” pentru ambele părți, scrie Hotnews.

„Deocamdată nimeni nu vrea să se oprească din luptă, dar trebuie să continuăm să îi îndemnăm să facă acest lucru. Dacă nu putem ajunge la un acord de pace cuprinzător, vom căuta încetări ale luptelor localizate, limitate, dezescaladări locale”, a declarat consilierul.

De la începutul conflictului, la 24 februarie, Turcia – care întreține relații bune cu cele două capitale – s-a oferit să medieze pentru a pune capăt războiului, „cea mai gravă provocare internațională de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Kalin în fața jurnaliștilor de la mai multe instituții media străine, printre care AFP.

„Am obținut deja unele succese”, a spus el, citând acordul semnat vara trecută privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră și Bosfor și facilitarea schimburilor de prizonieri de război.

„Dar asta nu este suficient (…), ci doar o mică parte dintr-un puzzle mult mai mare” a declarat Kalin, adăugând că orice acord de pace va trebui să fie „mai amplu” decât cele două țări (Rusia și Ucraina) și să ofere „garanții de securitate pentru ambele părți”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS