21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaLituanienii au făcut chetă ca să cumpere o dronă turcească pentru armata ucraineană

Lituanienii au făcut chetă ca să cumpere o dronă turcească pentru armata ucraineană

Lituanienii au strâns în urma unei chete peste 5 milioane de euro în cadrul unei campanii publice destinate cumpărării unei drone militare Bayraktar TB2 pentru Ucraina, în sprijinul acestei ţări care se apără împotriva invaziei ruse. Banii necesari achiziţionării dronei turceşti au fost strânşi în trei zile şi jumătate, relatează Digi24.ro.

„Este probabil pentru prima oară în istorie când cetăţenii unui stat pot cumpăra şi dona astfel de arme grele unui alt stat”, a declarat unul dintre organizatorii chetei, Andrius Tapinas, fondator al canalului local de televiziune online Laisves TV, aflat la originea acestei iniţiative.

Laisves TV a indicat că va transfera banii colectaţi Ministerului lituanian al Apărării care se va ocupa de cumpărarea dronei şi a muniţiilor necesare.

Ministrul apărării Arvydas Anusauskas a declarat duminică că adjunctul său va pleca în Turcia la începutul săptămânii viitoare pentru a semna acolo o scrisoare de intenţie referitoare la această achiziţie.

„Va fi multă hârţogăraie, a avertizat ministrul în faţa jurnaliştilor. Totuşi, ne aşteptăm la o primire binevoitoare din partea tuturor”, a adăugat el.

Mândrie a Ankarei, dronele de luptă turceşti cu care s-a dotat Ucraina au intrat în acţiune încă de la primele ore ale invaziei ruse şi, potrivit Kievului, s-au dovedit o armă foarte redutabilă împotriva forţelor ruse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS