13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaRăzboi în Ucraina, ziua 17: Rușii bombardează Kievul și se apropie încet de capitală

Război în Ucraina, ziua 17: Rușii bombardează Kievul și se apropie încet de capitală

Război în Ucraina, ziua 17. Președintele Zelenski a declarat că Ucraina a ajuns la un „punct de cotitură strategic” în război, iar sirenele de raid aerian au răsunat în majoritatea orașelor la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Trupele rusești au venit și mai aproape de Kiev, trăgând cu artileria spre zonele rezidențiale, unii localnici spunând că sunt cele mai dure bombardamente de până acum.

Ora 07:34

Sirenele de raid aerian au fost auzite în majoritatea orașelor ucrainene sâmbătă dimineața devreme, îndemnând oamenii să caute adăposturi, a relatat presa locală.

Sirenele au fost auzite în capitala Kiev, în orașul Lviv din vestul țării, în Odesa, și în Harkiv, Cherkasy, precum și în regiunea Sumî din nord-estul țării.

Război în Ucraina, ziua 17. Principalele informații recente privind invazia rusă

Situația de la Mariupol este critică, au declarat oficiali ucraineni, în timp ce forțele rusești strâng lațul în jurul portului de la Marea Neagră, iar bilanțul morților din cauza bombardamentelor și a blocadei de 12 zile se apropie de 1.600. Ucraina a spus că Belarus ar putea plănui o invazie, acuzând Moscova că încearcă să-și antreneze aliatul în război prin organizarea de atacuri aeriene asupra Belarusului din spațiul aerian ucrainean.

Statele Unite au luat noi măsuri care vizează comerțul rusesc, au blocat fondurile de dezvoltare, au interzis importurile de fructe de mare, vodcă și diamante din Rusia și au anunțat sancțiuni contra unui număr de persoane, printre care care miliardarul Viktor Vekselberg, trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al lui Putin și parlamentari UE se va alătura Washingtonului pentru a suspenda statutul comercial de „națiune cea mai favorizată” al Moscovei, va lua măsuri drastice împotriva utilizării cripto-monedelor și va interzice exporturile către Rusia de bunuri de lux din UE și importurile de bunuri din fier și oțel, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Război în Ucraina, ziua 17. SUA au avertizat asupra posibilității ca Rusia să folosească arme chimice sau biologice

Liderii UE plănuiesc să se reînarmeze colectiv și să devină autonomi în ceea ce privește produsele alimentare, energia și echipamentele militare, într-o declarație făcută după reuniunea de la Versailles, care a descris războiul Rusiei drept „o schimbare tectonică în istoria europeană”. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri pentru a discuta afirmațiile Moscovei potrivit cărora SUA finanțează „activități biologice militare” în Ucraina. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzya, a invocat spectrul terifiant al unei „răspândiri necontrolate de agenți biologici din Ucraina” în Europa.

SUA au avertizat asupra posibilității ca Rusia să folosească arme chimice sau biologice. Marea Britanie și SUA și-au exprimat temerile că Rusia ar putea pregăti terenul pentru a folosi o armă chimică în Ucraina, folosind drept pretext acuzațiile sale privind laboratoarele biologice. Un al treilea general-maior rus a fost ucis în Ucraina, au confirmat oficialii occidentali. Serviciile de informații occidentale estimează că aproximativ 20 de generali majori ar fi fost angajați în invazie. Ucraina a acuzat astăzi Rusia că a încălcat dreptul internațional prin răpirea primarului din Melitopol, un oraș ucrainean care a căzut sub controlul Rusiei în timpul invaziei.

SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS