21.8 C
Craiova
joi, 18 august, 2022
Știri de ultima orăRazboi Ucraina(VIDEO) Ministrul rus de externe şi omologul său ucrainean, o primă întâlnire de la invadarea Ucrainei de către Rusia

(VIDEO) Ministrul rus de externe şi omologul său ucrainean, o primă întâlnire de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit deja în Turcia, unde vor avea astăzi o primă întâlnire de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie.

Responsabili de la Kiev şi Moscova s-au întâlnit de mai multe ori în acest interval de timp, dar este pentru prima oară când Rusia trimite un ministru pentru discuţii cu privire la această criză, relatează AFP, citată de Agerpres.

Întâlnirea a fost propusă de ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, care a avansat ideea unui format trilateral la masa negocierilor.

Dmitro Kuleba a sosit în Antalya

Dmitro Kuleba a sosit în Antalya „pentru discuţii asupra încetării ostilităţilor şi încheierii războiului dus împotriva Ucrainei de către Rusia”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean.

Un responsabil turc a confirmat pentru AFP sosirea lui Serghei Lavrov în Turcia.

Discuţiile între Kiev şi Moscova s-au soldat până în prezent cu mai multe încetări ale focului pe plan local şi cu deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea locuitorilor ucraineni din anumite zone, dar Rusia este acuzată de încălcarea acestor acorduri.

Kuleba menţionează într-un video pe Facebook că aşteptările sale de la această întrevedere sunt „limitate”, întrucât Rusia menţine o campanie de bombardamente brutale şi asediază marile oraşe ucrainene.

Succesul acestor negocieri depinde „de instrucţiunile şi directivele care i-au fost date lui Lavrov”

El a declarat că succesul acestor negocieri depinde „de instrucţiunile şi directivele care i-au fost date lui Lavrov” de către Kremlin.

„Nu-mi pun mari speranţe în ele, dar vom încerca să profităm la maximum” de discuţii cu o pregătire eficientă, a declarat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un rol de mediator încă de la începutul crizei

Aceste discuţii ilustrează eforturile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a juca un rol de mediator încă de la începutul crizei.

„Lucrăm pentru a împiedica această criză să se transforme în tragedie”, a spus Erdogan miercuri.

„Sper că întâlnirea între miniştri va deschide calea unei încetări a focului permanente”, a adăugat el.

Miniştrilor rus şi ucrainean li se va alătura joi dimineaţă şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, Turcia – membră a NATO – dorind să menţină relaţii solide cu ambele părţi în pofida conflictului.

Aceasta este prima vizită a lui Lavrov în străinătate după ce Occidentul a instituit sancţiuni dure împotriva Rusiei, care l-au vizat şi pe el în mod direct.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS