19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalKlaus Iohannis începe o vizită oficială în Japonia

Klaus Iohannis începe o vizită oficială în Japonia

Preşedintele Klaus Iohannis începe luni o vizită oficială în Japonia, unde se va afla până pe 8 martie, ulterior urmând să meargă în Singapore.

Şeful statului va avea întrevederi cu Împăratul Naruhito, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum şi cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia va include şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale, conform Agerpres.

Principalul obiectiv, ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic

Principalul obiectiv şi eveniment al acestei vizite este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Preşedintele Iohannis şi prim-ministrul nipon vor semna o declaraţie comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

„Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Obiectivele României se raportează la statutul Japoniei de economie majoră şi inovativă a lumii

Stabilirea Parteneriatului strategic are loc în contextul unei dinamici accelerate în dialogul bilateral dintre cele două state în ultimii ani, atât în plan politico-diplomatic, cât şi pe palier sectorial, pe fondul caracterului special al acestei relaţii, construite pe parcursul a peste un secol, precizează sursa citată.

Obiectivele României pe această relaţie se raportează la statutul Japoniei de economie majoră şi inovativă a lumii şi unul dintre principalii investitori la nivel global. Statul nipon este cel mai mare investitor asiatic în România, indică Administraţia Prezidenţială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS