14.2 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNational(VIDEO) Maia Sandu: Republica Moldova trece prin provocări fără precedent

(VIDEO) Maia Sandu: Republica Moldova trece prin provocări fără precedent

-

Republica Moldova trece prin provocări de securitate fără precedent – „unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului”, a declarat președintele Republicii Moldova, joi, la Cotroceni, unde a mulțumit României pentru sprijinul puternic: „Știm că sângele apă nu se face”.

Republica Moldova trece prin provocări fără precedent, a afirmat, joi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei declaraţii comune de presă, la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a vorbit, în acest sens, despre susţinerea acordată de România.

„Îi mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru”, a spus Maia Sandu. Ea a anunţat că, săptămâna viitoare, şeful noului Executiv de la Chişinău, Dorin Recean, va veni la Bucureşti.

„Astăzi avem atât de multe proiecte comune, care ne ajută să rezistăm și să înaintăm pe calea europeană. Parteneriatul strategic cu România înseamnă beneficii concrete în multe domenii, și în plan extern avem o cooperare excelentă.

Îi mulțumim României că este prietenul și avocatul nostru.

Suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră. Din păcate totul este umbrit de tragedia unui război crunt. Rusia a invadat o țară vecină cu noi. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prietene.

Europa este puternică datorită fermității cu care apără pacea și viața oamenilor.

Republica Moldova trce prin provocări fără precedent, a trebuit să facem față șantajului energetic al Kremlinului. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, săp poată instala la Chișinău un guvern marionetă, să facă interesele Kremlinului.

În această petrioadă complicată, România ne este alături. În numele tuturor cetățenilor noștri, văp mulțumesc mult, domnule președinte“, a spus Maia Sandu.

Klaus Iohannis: „România rămâne deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei“

Președintele Klaus Iohannis a asigurat-o, joi, la București, pe președinta Maia Sandu că România rămâne deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei și este alături de Republica Moldova în fața acestor provocări.

„Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit o colaborare deschisă. Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice, într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic.

A fost un an extrem de dificil și pentru R. Moldova, stat afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii și cetățenii s-au ridicat la înălțimea așteptărilor.

V-ați confruntat cu atacuri hibride extrem de agresive din exterior. Toate acestea precum și alte promvocări similare au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de autoritățile pro-europene de la Chișinău. Vă felicit pentru numirea noului guvern.

România rămâne deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, dar noi nu vom ceda.

Vă asigur că Republica Moldova nu e singură în fața acestor provocări. E poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Susțin sancționarea de către UE a celor care doresc destabilizarea RM. E necesar să fim tot mai aproape, tot mai uniți, vom merge pe acest drum. Avem o comunitate de limbă, istorie, dar și viitor comun“, a spus preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Minor judecat în mai multe dosare penale, condamnat pentru...

Judecătoria Craiova a dispus internarea într-un centru de detenţie pe o perioadă de 3 ani a unui minor de 17 ani, din Craiova, recidivist, acuzat de furt calificat. În acest dosar, minorul a fost acuzat că a încercat să fure dintr-un magazin şi a sustras două maşini de tuns dintr-o frizerie. Numai în 2023, acelaşi minor a fost deferit justiţiei în alte şase dosare penale. În toate dosarele este acuzat de comiterea a zeci de infracţiuni de furt calificat, cele mai multe fiind spargeri de autoturisme şi magazine.

ȘTIRI GdS