7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalProiectul certificatului COVID creează haos în interiorul Coaliției

Proiectul certificatului COVID creează haos în interiorul Coaliției

Proiectul certificatului COVID creează haos și indecizie în interiorul Coaliției. Liderii PSD, PNL și UDMR iau în calcul o nouă modificare a proiectului de lege, mai exact eliminarea obligativității prezentării certificatului COVID la locul de muncă.

Varianta ar fi fost propusă de președintele Klaus Iohannis în urma unei discuții cu liderii Coaliției și pe fondul neînțelegerilor dintre PSD și PNL. Mai exact nici PSD, nici PNL nu vor să-și asume costul de imagine generat de introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. Florin Cîțu a recunoscut, joi, că este în discuție această nouă opțiune, dar nu s-a luat o decizie în acest sens, conform HotNews.

„Certificatul verde trebuie să mențină economia deschisă și să încurajeze vaccinarea”

„Nu pot să vorbesc de ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu avem o variantă finală. Am spus că avem un proiect în Parlament, să mergem cu el mai departe. Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare.

Noi ieri am spus, avem o variantă, am trimis-o către specialiștii juriști să vedem dacă are probleme de constituționalitate. Certificatul verde trebuie să aibă două condiții: să mențină economia deschisă și să încurajeze vaccinarea”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîţu a fost întrebat de mai multe ori de către jurnaliști dacă este de acord cu eliminarea obligativității prezentării certificatului COVID la locul de muncă, însă a evitat să dea un răspuns.

„Vă spun că astăzi există certificatul verde în România, el se foloseşte la mall, la restaurante“

„Vă spun că astăzi există certificatul verde în România, el se foloseşte la mall, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a rămâne economia deschisă.

Vom vedea dacă există o modalitate de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă este de acord ca certificatul verde să fie obligatoriu la locul de muncă, Cîţu a răspuns: ”Este un proiect de lege în Parlament, unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat şi privat, după aceea a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală”, a spus el.

Cîţu a precizat că, dacă există un proiect care îmbunătăţeşte acea ordonanţă sau acel proiect, este de acord să discute”. ”Eu ieri am spus că avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vedem dacă este constituţională. Nu ştim încă, nu avem o concluzie, nu ştiu de unde aveţi informaţii, înţeleg că încă se discută, cu specialiştii”, a mai spus preşedintele PNL.

Liderii coaliției au discutat miercuri seară cu președintele Klaus Iohannis

Liderii coaliției au discutat miercuri seară cu președintele Klaus Iohannis pe fondul tensiunilor și contrelor între PSD și PNL pe tema certificatului COVID. Potrivit surselor HotNews.ro, președintele le-ar fi spus acestora că pot lua în calcul și varianta eliminării obligativității certificatului la locul de muncă.

Reamintim că în urmă cu o zi Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat la guvern despre necesitatea adoptării proiectului privind certificatul COVID. În interiorul Coaliției, PSD a propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe acest proiect pentru că acesta trebuie să intre în vigoare cât mai rapid, de la 1 ianuarie 2022 astfel încât, autoritățiile să aibă cadru legal pentru prevenirea unui nou val pandemic creat de varianta Omicron.

În spatele ușilor închise, la întâlnirile Coaliției, președintele PNL, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă s-a opus asumării răspunderii Guvernului pe proiectul PSD inițiat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Astfel, potrivit surselor HotNews.ro, la Guvern s-a respins varianta asumării răspunderii (deși inițial premierul Nicolae Ciucă a fost de acord cu această soluție) și s-a convenit ca proiectul de lege în Parlament să intre în dezbatere legislativă, între Crăciun și Anul Nou.

La câteva ore diferență, liderii Coaliției au avut miercuri seară o nouă discuție pe această temă, de data aceasta cu președintele Klaus Iohannis. Potrivit surselor citate, președintele le-ar fi sugerat acestora să analizeze și posibilitatea eliminării obligativității certificatului la locul de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS