12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNational(VIDEO) Ce va face premierul dacă va vrea să demită un ministru și nu are acordul Coaliției

(VIDEO) Ce va face premierul dacă va vrea să demită un ministru și nu are acordul Coaliției

-

Ce va face premierul dacă va vrea să demită un ministru și nu are acordul Coaliției, având în vedere noul acord semnat marți de liderii alianței de guvernare, care prevede că revocarea unui ministru este posibilă doar cu acordul liderilor Coaliției? Premierul susține că acel act adițional este un document politic, semnat de liderul PNL, Ludovic Orban, și nu de el, potrivit HotNews.

„Ludovic Orban a semnat. Președinții partidului sunt cei care semnează, pentru că este un protocol politic (…) Nu știu de ce vă duceți direct către remaniere. Doresc să nu mai avem astfel de situații în perioada următoare și nu iau în calcul așa ceva. Atunci, nu are sens să discutăm. Este un document politic, nu s-a discutat modificarea Constituției (n.r. – care îi dă prerogativele de revocare a unui ministru)”, a afirmat Cîțu.

Florin Cîțu a mai susținut că acum coaliția funcționează foarte bine

Florin Cîțu a mai susținut că acum coaliția funcționează foarte bine.

Anterior, premierul declarase că, din punctul său de vedere, actul adițional la protocolul coaliției nu aduce ceva nou, fiind vorba despre câteva clarificări „să fie toată lumea mulțumită”.

Marți seară, PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord

Marți seară, la aproape o săptămână de la declanșarea crizei în coaliție, PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord și au semnat „un act adițional” la protocolul Coaliției.
Documentul prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului.

Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se mai arată în document.

Consultă aici textul integral al acordului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS