11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalIohannis la CSM: Recomandările europene nu sunt facultative

Iohannis la CSM: Recomandările europene nu sunt facultative

Președintele Klaus Ioahnnis a făcut apel la magistrați să susțină, în mod efectiv,  implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, MCV și GRECO.

Şeful statului a prezidat marți ședința CSM în care se alege noua conducere.  Președintele Klaus Iohannis a criticat, totodată, tensiunile și lipsa de predictibilitate existente în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii condus în ultimul an de către Lia Savonea, precizând că acestea au ridicat semne de îngrijorare.

„Recomandările instituțiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atât timp cât nu sunt transpuse în legislația internă.

În spiritul dispozițiilor art. 148 din Constituție – alături de Parlament, Guvern și de Președintele României – revine și Consiliului Superior al Magistraturii misiunea de a participa la procesul de transpunere în legislația internă a tuturor acestor opinii și recomandări.

Aceasta este una dintre cele mai importante căi prin care sistemul judiciar poate contribui la consolidarea parcursului european al României.

Suntem la 30 de ani de la căderea regimului comunist, iar în aceste trei decenii justiția din România a făcut progrese imense, nu doar la nivel legislativ și instituțional, ci și la un nivel profund al societății.

Participarea largă la Referendum și rezultatul acestuia arată că, ori de câte ori se încearcă o îndepărtare de la valorile democratice, românii reacționează, obligând decidenții să se reconecteze la aspirațiile societății.

Fără unitate în jurul valorilor fundamentale, democrația noastră riscă să devină una fragilă.

De aceea, ne revine nouă, autorităților constituționale, datoria de a răspunde acestei misiuni și de a ne ridica la înălțimea acestor așteptări”, a spus preşedintele Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS