10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalFlorin Cîțu prezintă note interne care arată că Teodorovici știa de deficitul de 4% din PIB

Florin Cîțu prezintă note interne care arată că Teodorovici știa de deficitul de 4% din PIB

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, l-a avertizat luni pe predecesorul său, Eugen Teodorovici, că va face public un document guvernamental ce arată că PSD nu intenționa să majoreze pensiile în 2020.

„Voi prezenta cu documente cum au mințit și cum știau de situația economică de la început de an. Guvernul PSD a știut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare deficitul va ajunge la 4%.”, a spus Cîțu într-o conferință de presă ținută luni la prânz. ”Mai mult, a fost avertizată și premierul Viorica Dăncilă din iulie și septembrie. Totul a fost premeditat, au pus mai presus de interesul României interesul personal”, a adăugat ministrul Finanțelor.

El a citit un paragraf din concluzia documentului respectiv și a spus că publicarea lui este o decizie politică ce trebuie luată în PNL. Acesta nu a precizat ce instituție a elaborat documentul.

„Vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii 127 privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru respectarea țintei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023”, a citit Florin Cîțu.

Citind o notă internă, din aprilie, ministrul a spus: „O estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde lei din program deja în trei luni de zile. Fără măsuri suplimentare urgențe există o probabilitate ridicată de creștere a deficitului bugetar spre 4% din PIB în 2019”.

„Deci în aprilie 2019, deja ministrul Finanțelor publice știa că are o estimare de deficit de 4% din PIB. I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare, dar nu a făcut acest lucru”, afirmat Cîțu.

Potrivit acestuia, notele vor fi prezentate Curții de Conturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS