32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalKosovo, acceptat ca membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO

Kosovo, acceptat ca membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO

Kosovo a fost acceptat luni ca membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO, un organism separat de Alianţa Nord-Atlantică şi în care din anul 2014 era observator, transmite agenţia EFE.

„NATO este destinul Kosovo, iar această măsură va garanta că este ascultată vocea poporului cel mai pro-NATO de pe planetă”, a susţinut pe platforma socială X preşedinta kosovară Vjosa Osmani.

Adunarea Parlamentară a NATO este instituţional separată de NATO

Adunarea Parlamentară a NATO este instituţional separată de NATO, dar serveşte ca legătură importantă între Alianţă şi parlamentele statelor membre, precum şi între NATO şi alte ţări şi instituţii.

După ce Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, autorităţile din Kosovo, provincie care s-a separat unilateral de Serbia în 2008, au cerut aderarea rapidă la NATO.

Preşedinta Parlamentului sârb, Ana Brnabic, le-a cerut duminică membrilor Adunării Parlamentare a NATO să nu acorde Kosovo statutul de membru asociat, argumentând că oferirea acestui statut ar reprezenta pentru autorităţile kosovare un premiu pentru încercările acestora de a obstrucţiona dialogul mediat de UE în vederea normalizării relaţiilor între Belgrad şi Pristina.

Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo

Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi consideră prin urmare că acesta nu poate fi admis ca membru în forurile internaţionale.

Citeşte şi: Se îmbunătățește starea de sănătate a premierului slovac

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS