8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) SUA au efectuat lovituri asupra miliţiilor pro-iraniene din Irak şi Siria

(VIDEO) SUA au efectuat lovituri asupra miliţiilor pro-iraniene din Irak şi Siria

-

SUA au desfășurat vineri lovituri aeriene majore asupra a 85 de ținte în șapte locații din Irak și Siria. Este începutul a ceea ce va fi probabil o serie de lovituri la scară mai mare asupra milițiilor susținute de Iran. Este un răspuns la atacurile asupra trupelor americane în Orientul Mijlociu. Duminică, trei militari americani au murit și alți 40 au fost răniți într-un atac cu dronă în Iordania.

Loviturile de răzbunare – care au durat 30 de minute și au avut succes, potrivit Casei Albe, potrivit CNN.

Președintele Joe Biden a declarat că răspunsul militar american „va continua în momentele și locurile pe care le alegem”. „Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să știe toți cei care ar putea încerca să ne facă rău: dacă faceți rău unui american, vom răspunde”, a spus Biden.

Atacurile de vineri au fost mult mai semnificative decât atacurile anterioare asupra milițiilor susținute de Iran în ultimele câteva săptămâni. Atacurile s-au concentrat în primul rând pe depozitele de armament sau bazelor de antrenament. Însă administrația SUA vrea să descurajeze și să oprească alte atacuri. Vrea să evite izbucnirea unui conflict pe scară largă cu Iranul, într-o regiune deja tulburată de războiul Israel-Hamas din Gaza.

Bilanţul atacurilor aeriene din estul Siriei se ridică la cel puţin 18 morţi

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie a opoziţiei siriene în extil, a declarat că loviturile din estul Siriei s-au soldat cu moartea a „cel puţin 18 luptători pro-Iran”.

Cel puţin 26 de situri importante care adăpostesc grupuri pro-iraniene, inclusiv depozite de arme, au fost distruse în raidurile în curs de desfăşurare care au lovit o mare parte din estul Siriei, o suprafaţă ce se întinde pe o distanţă de peste 100 de kilometri, de la oraşul Deir ez-Zor până la Albu Kamal, în apropiere de graniţa cu Irakul, a declarat pentru AFP grupul de monitorizare.

Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat că atacurile sunt „începutul răspunsului nostru”. „Credem că loviturile au avut succes”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby.

Citește și: (VIDEO) Mehedințean reținut pentru mărturie mincinoasă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:15:59

Costel Gîlcă și Alex Crețu au prefațat meciul Farul...

Farul Constanța și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS