5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalRepublica Moldova și Statele Unite ale Americii, cooperare în combaterea traficului de ființe umane

Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, cooperare în combaterea traficului de ființe umane

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a discutat cu directorul adjunct principal al Biroului de monitorizare și combatere a traficului de persoane din SUA, Kari Johnstone, despre consolidarea cooperării dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii pe domeniul combaterii traficului de ființe umane, în contextul reformei justiției și luptei împotriva corupției.

Ministrul Sergiu Litvinenco a informat-o pe Kari Johnstone despre acțiunile de reformă sistemică a justiției întreprinse de către Republica Moldova.

„Este o reformă complexă, care constă din mai multe etape și care necesită timp. Acum, este în derulare pre-vettingul – o primă etapă a procesului de curățare a justiției de oameni corupți și compromiși, după care va urma evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor. De asemenea, am modificat legea astfel încât persoanele care fug de urmărirea penală și de justiție să fie condamnate în lipsă. Am îmbunătățit instrumentele și mecanismele de schimb de informații cu diferite state, pentru a reuși identificarea și tragerea la răspundere a celor care fug din țară”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Modificări ale Codului penal

Printre alte inițiative la care lucrează Ministerul Justiției au fost menționate modificările la Codul penal, privind ajustarea unor prevederi la infracțiunile ce țin de traficul de ființe umane, dar și modificările la Codul de procedură penală și la cadrul normativ privind măsurile speciale de investigație, care vor oferi procuraturilor specializate mai multe pârghii de intervenție în cazurile de trafic de persoane.

Oficialii au convenit să aprofundeze colaborarea în acest domeniu. „Mizăm în continuare pe expertiza și suportul Statelor Unite ale Americii atât în ceea ce privește măsurile de combatere a traficului de persoane, cât și la realizarea celorlalte reforme. Profit de ocazie și mulțumesc Guvernului SUA și Ambasadei SUA la Chișinău pentru asistența oferită în acest sens, inclusiv pentru experta care face parte din Comisia pre-vetting, doamna Victoria Henley”, a încheiat ministrul Sergiu Litvinenco.

La discuții au participat Ambasadorul SUA la Chișinău, E.S. Kent D. Logsdon, și reprezentanții ai Secției justiție penală și aplicarea legii din cadrul Ambasadei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS