13.1 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalTurcia ar putea fi exclusă din Consiliul European

Turcia ar putea fi exclusă din Consiliul European

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat luni că Turcia nu i-a respectat decizia de a-l elibera pe filantropul Osman Kavala, observând că s-a făcut astfel un pas într-un proces care poate duce la suspendarea ţării din Consiliul Europei, relatează Reuters și Agerpres.

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, care supraveghează implementarea sentinţelor CEDO, returnase instanţei dosarul respectiv în februarie.

Kavala se află în detenţie de aproape cinci ani

Kavala se află în detenţie de aproape cinci ani, iar în aprilie a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru tentativă de răsturnare a guvernului de la Ankara. Alţi şapte inculpaţi au primit pedepse de câte 18 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea respectivă.

Criticii regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan susţin că procesul respectiv a fost politic şi a urmărit incriminarea demonstraţiilor cunoscute sub denumirea de protestele din Gezi (n.r. parcul Taksim Gezi din Istanbul) din 2013, cele mai ample contestaţii populare împotriva actualului şef al statului turc, prim-ministru la acea vreme.

CEDO a decis luni că Turcia a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Marea Cameră a CEDO a decis luni că Turcia a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin faptul că nu l-a eliberat pe Kavala, conform hotărârii din decembrie 2020 a curţii.

Ulterior a avut loc o nouă inculpare fără niciun fapt substanţial, iar „autorităţile care au anchetat s-au referit din nou la numeroase acţiuni desfăşurate complet legal”, a mai reţinut instanţa de la Strasbourg. Kavala este închis în continuare în ciuda a trei decizii de eliberare şi a unei achitări, iar Turcia trebuie să îi plătească 7500 de euro, potrivit deciziei CEDO.

Ministerul de externe de la Ankara a apreciat că decizia este o dezamăgire

Ministerul de externe de la Ankara a apreciat că decizia este o dezamăgire şi că se aşteaptă din partea Comitetului de Miniştri acţiuni nepărtinitoare şi de bun-simţ în procedurile viitoare.

Anunţul făcut luni de CEDO este cel mai recent pas în procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement), care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul Europei, deşi este una din ţările fondatoare.

Următorul pas ar fi o decizie a Consiliului de Miniştri privind măsurile împotriva guvernului de la Ankara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS