17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAleksei Navalnîi denunţă o ''răpire'', după ce un colaborator al său a fost trimis în Arctica

Aleksei Navalnîi denunţă o ”răpire”, după ce un colaborator al său a fost trimis în Arctica

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a acuzat miercuri autorităţile ruse că l-au „răpit” pe unul dintre colaboratorii săi, arestat după o percheziţie şi trimis imediat în Arctica pentru a-şi efectua stagiul militar, informează Agerpres, citând AFP.

„Ei au spart uşa lui Ruslan Şavedinov, l-au răpit, l-au urcat imediat într-un avion şi l-au trimis undeva în Arhanghelsk, unde este transportat într-un convoi plin de poliţişti”, a declarat marţi Navalnîi pe Twitter, însoţindu-şi mesajul cu o înregistrare video în care se poate vedea cum un tânăr urcă într-un furgon, noaptea şi într-un peisaj înzăpezit, însoţit de oameni în uniformă.

Ruslan Şavedinov, 23 de ani, este un colaborator al organizaţiei lui Aleksei Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, clasat anul acest drept „agent al străinătăţii” şi ţintă a unei anchete pentru „spălare de bani”.

Tânărul, trimis pe o insulă din Oceanul Arctic

Potrivit lui Navalnîi, tânărul a fost trimis la baza militară de pe insula Novaia Zemlea (Pământul Nou), arhipelag rus din Oceanul Arctic. „El este deţinut în mod ilegal. Un adevărat prizonier politic sau chiar un exilat”, a denunţat el miercuri, pe blogul său.

În Rusia, serviciul militar este obligatoriu

Serviciul militar este obligatoriu în Rusia pentru bărbaţii mai tineri de 27 de ani, pe durata unui an, chiar dacă o parte semnificativă din populaţie se sustrage prin diverse mijloace.

Un purtător de cuvânt al Comisariatului militar de la Moscova, Maksim Loktev, a declarat pentru agenţia TASS că Ruslan Şavedinov „s-a sustras multă vreme” serviciului militar, astfel că înregimentarea lui expres s-a făcut „conform legii”.

„Serviciul militar s-a transformat pur şi simplu într-un mecanism carceral, asemănător unei forme de detenţie”, a denunţat marţi Navalnîi.

Fondul de luptă împotriva corupţiei este la originea mai multor anchete ce denunţă modul de viaţă şi infracţiunile elitelor ruse.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS