12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalNATO este o alianță defensivă, printre concluziile Summitului

NATO este o alianță defensivă, printre concluziile Summitului

Liderii statelor membre NATO au emis un comunicat comun, cu ocazia summitului aniversar din Londra, în care prezintă concluziile întâlnirii.

„Azi, ne-am adunat în Londra, prima casă a NATO, pentru a celebra 70 de ani ai celei mai puternice și de succes Alianțe din istorie și pentru a marca a 30-a aniversare a căderii Cortinei de Fier”, se menționează în Declarația de la Londra, publicată și pe site-ul Administrației Prezidențiale.
NATO garantează securitatea teritoriului nostru și a unui miliard de cetățeni, libertatea noastră și valorile pe care le împărtășim, inclusiv democrația, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept. Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt principii fundamentale ale Alianței noastre. În timp ce lucrăm împreună pentru prevenirea conflictelor și păstrarea păcii, NATO rămâne temelia apărării noastre colective și forumul esențial pentru consultări și decizii de securitate între aliați.

Un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor


Liderii NATO au reafirmat, de asemenea, importanța Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

„Refirmăm legătura transatlantică solidă dintre Europa și America de Nord, adeziunea noastră la scopurile și principiile Cartei ONU și determinarea noastră solemnă, consacrată prin Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care presupune că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor”, se menționează în comunicat.

Liderii NATO au reafirmat importanța contribuțiilor pentru Apărare, în valoare de minim 2% din PIB, care ar urma să fie investite în îmbunătățirea capacităților de apărare, precum și creșterea contribuțiilor privind trupele care participă la misiuni și operațiuni. Cheltuielile de apărare din afara SUA au crescut de cinci ani consecutivi; peste 130 de miliarde de dolari americani sunt investiți în apărare.

„Suntem determinați să împărțim costurile și responsabilitățile securității noastre indivizibile. Conform angajamentului nostru prevăzut în Articolul 3 din Tratatul de la Washington, continuăm să consolidăm capacitatea noastră individuală și colectivă pentru a rezista oricărui tip de atac. Facem progrese bune. Trebuie să facem și urmează să facem mai mult”, se menționează în comunicat.

China, considerată pentru prima oară un potențial inamic

Pentru prima dată în istorie, NATO a recunoscut în mod public China drept un posibil inamic, alături de Rusia. În Declarația de la Londra, liderii NATO menționează că Alianța trebuie să fie pregătită pentru combaterea mai multor tipuri de atacuri, precum și „amenințări hibride și cibernetice”.

Preşedintele Iohannis alturi de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, şi de premierul britanic Boris Johnson
Preşedintele Iohannis alturi de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, şi de premierul britanic Boris Johnson

„Consolidăm mijloacele prin care răspundem atacurilor cibernetice și consolidăm abilitatățile de prevenire, combatere și apărare împotriva tacticilor hibride care încearcă să ne submineze securitatea și societatea. Îmbunătățim rolul NATO în securitatea umană.

Recunoaștem că influența în creștere a Chinei și politicile internaționale prezintă atât oportunități cât și provocări pe care trebuie să le adresăm împreună ca o alianță”, se menționează în comunicat.

Rusia reprezintă în continuare o amenințare importantă

Liderii NATO au subliniat că Alianța este una defensivă și nu prezintă un pericol pentru alte state. De asemenea, Alianța a luat decizii în vederea consolidării forțelor, pentru a răspunde „oricărei amenințări, în orice moment, din orice direcție”.

„Ca Alianță, ne confruntăm cu diferite amenințări și provocări care emană din toate direcțiile strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenințare la securitatea Euro-Atlantică; terorismul, în toate formele sale, rămâne o amenințare persistentă. Actorii statali și non-statali amenință ordinea internațională, bazată pe reguli.

NATO va rămâne o alianță nucleară

Atâta timp cât armele nucleare există, NATO va rămâne o alianță nucleară. Suntem determinați să prezervăm și să întărim eficacitatea controlului armelor, al dezarmării și non-proliferării, ținând cont de mediul de securitate curent”, au transmis liderii NATO.

Statele membre NATO sunt în continuare determinate să implementeze Tratatul de Non-Proliferare a Armelor Nucleare și rămân deschise la dialog cu Rusia, „în momentul în care acțiunile Rusiei vor face acest lucru posibil”.

În vremuri provocatoare, suntem mai puternici ca Alianță și oamenii noștri mai în siguranță. Legătura și angajamentul nostru reciproc ne-au garantat libertățile, valorile și securitatea timp de șaptezeci de ani. Acționăm astăzi pentru a ne asigura că NATO garantează acele libertăți, valorile și securitatea pentru generațiile următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS