32.6 C
Craiova
luni, 15 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaFranța a scăpat de pericolul de a avea guvern de extremă dreaptă

Franța a scăpat de pericolul de a avea guvern de extremă dreaptă

Franța a scăpat de pericolul de a avea primul guvern de extremă dreaptă după Al Doilea Război Mondial. Partidul Rassemblent National/Adunarea Națională (RN) al extremistei Marine Le Pen, care se afla pe primul loc după turul 1 de scrutin al alegerilor legislative anticipate, s-a clasat abia pe locul trei după al doilea tur desfășurat duminică.

Francezii – dar și aliații săi europeni – pot răsufla ușurați că cel mai rău scenariu politic posibil a fost evitat. Cu toate acestea, în ciuda victoriei Noului Front Popular (NFP, de stânga), niciun grup politic nu a reușit să securizeze o majoritate solidă în legislativ. Alegerile au însemnat, tototdată, o înfrângere majoră pentru Emmanuel Macron și lasă cea dea doua economie a Europei în plină instabilitate politică cu doar câteva săptămâni înaintea desfășurării Jocurilor Olimpice la Paris, arată France 24.

Partidul lui Marine Le Pen avea nevoie de 289 de locuri pentru a obține o majoritate absolută

„Barajul a rezistat. După ce a terminat pe primul loc în primul tur al alegerilor legislative, formațiunea de extremă dreaptă Adunarea Națională se află pe locul doi. Conform estimărilor, RN va câștiga între 138 și 145 de locuri în Adunarea Națională. Partidul lui Marine Le Pen avea nevoie de 289 de locuri pentru a obține o majoritate absolută în cadrul camerei inferioare a Parlamentului francez, care are un total de 577 de locuri. Au ratat însă acest obiectiv și l-au ratat la mare distanță”, conform France 24.

Palatul Elysee: Președintele Macron are nevoie de timp pentru a examina rezultatele alegerilor Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea nevoie de timp pentru a examina rezultatele alegerilor legislative de duminică şi structura noii Adunări Naţionale înainte de a decide asupra guvernului care ar putea fi format, a anunţat duminică seara Palatul Elysee. „În rolul său de garant al instituţiilor noastre, preşedintele se va asigura că alegerea suverană a poporului francez este respectată”, a precizat acesta, conform DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

Palatul Elysee a mai precizat că va trebui să fie atins numărul de deputaţi necesar pentru o majoritate absolută, relatează BFMTV. Acest mesaj a fost transmis după ce liderii Noului Front Popular (NFP), care reuneşte partidele de stânga, şi-au manifestat intenţia de a guverna pe baza rezultatelor alegerilor, care îi plasează ca prim grup parlamentar, dar departe de o majoritate absolută. Această primă poziţie este în orice caz o surpriză în comparaţie cu sondajele din ultimele zile ale campaniei, care prevedeau că extrema dreaptă va ajunge pe prima poziţie şi chiar va avea şansa de a obţine majoritatea absolută, comentează EFE.

Prezenţa ridicată la vot a arătat că dizolvarea Adunării Naţionale a fost necesară

Prezenţa ridicată la vot a arătat că dizolvarea Adunării Naţionale a fost necesară, potrivit palatului prezidenţial. Având în vedere rezultatul aşteptat al alegerilor, cu alianţa de centru a lui Macron pe locul al doilea, Palatul Elysee a explicat: „Tabăra de centru fusese declarată moartă: dar ea există, chiar şi după şapte ani la putere”. Premierul Gabriel Attal a declarat că îşi va prezenta luni demisia preşedintelui Republicii, deşi a precizat că va continua să îşi exercite atribuţiile „atâta timp cât datoria o va cere”.

Citește şi: Au fost publicate rezultatele la Bacalaureat 2024

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS