10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaSuedia şi Finlanda îşi vor depune azi candidaturile pentru aderarea la NATO

Suedia şi Finlanda îşi vor depune azi candidaturile pentru aderarea la NATO


Finlanda şi Suedia îşi vor depune miercuri, împreună, candidaturile pentru aderarea la NATO, au anunţat cele două ţări nordice, în pofida riscului persistent al unui blocaj din partea Turciei, relatează AFP.
După aprobarea cu o majoritate zdrobitoare, de peste 95%, a parlamentului finlandez, toţi paşii au fost făcuţi pentru depunerea simultană a cererilor de aderare ale celor două ţări la sediul Alianţei de la Bruxelles.
Acest lucru se va petrece miercuri, a anunţat premierul suedez Magdalena Andersson, în cadrul unei conferinţe de presă alături de preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în vizită la Stockholm.

„Sunt fericită că am urmat acelaşi drum şi că o putem face împreună”, a afirmat ea.

Președintele Finlandei Sauli Niinisto alături de regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei la palatul regal din Stockhol, cei doi lideri nordici se vor deplasa joi la Washington pentru a se întâlni cu preşedintele american Joe Biden, a anunţat Casa Albă.
Parlamentele de la Helsinki și Stockholm au încuviințat, în prealabil, demersurile.

La acest moment, doar Turcia se opune. Regimul de la Ankara este nemulțumit că atât Finlanda, cât și Suedia au refuzat, în reperate rânduri, extrădarea unor opozanți de-ai autoritarului președinte Recep Erdogan.
Președintele finlandez Sauli Niinistö s-a arătat încrezător, marți, că va ajunge la o înțelegere cu omologul turc.
Pentru a fi acceptate în NATO, cele două state nordice au nevoie de votul unanim al celor 30 de membri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS