25.6 C
Craiova
miercuri, 10 august, 2022
Știri de ultima orăPoliticaEuropaUndă verde în Parlament pentru aderarea Finlandei la NATO

Undă verde în Parlament pentru aderarea Finlandei la NATO

Aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru garantarea securității naționale a Finlandei, a decis comisia parlamentară de apărare de la Helsinki. Recomandarea a venit înainte cu câteva zile de decizia oficială privind intrarea în ce mai puternică alianță politico-militară, transmite Reuters.

Aderarea la NATO ar reduce considerabil riscurile ca Finlanda să devină o țintă a agresiunii Rusiei, se mai arată în recomandarea comisiei de apărare.

Finlanda își schimbă radical politica externă și de securitate

Finlanda, care are graniță cu Rusia pe o distanță de 1.300 de km și un trecut istoric dificil cu țara vecină fiind sub dominația Rusiei mai bine de un secol (1809-1917), își schimbă astfel radical politica externă și de securitate, ca urmare a invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina.

Președintele Sauli Niinisto este așteptat să anunțe joi poziția sa cu privire la aderarea la NATO. Recomandarea comisiei de apărare a Parlamentului de la Helsinki vine după ce guvernul a înaintat legislativului un raport privind politica externă și de securitate în noul context european.

Finlanda și Suedia ar putea adera la NATO chiar în iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS