14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaMacron, așteptat astăzi la Kiev pentru a discuta cu președintele Ucrainei

Macron, așteptat astăzi la Kiev pentru a discuta cu președintele Ucrainei

Președintele francez Emmanuel Macron va ajunge marți la Kiev după ce a discutat timp de aproape 6 ore cu președintele Vladimir Putin la Moscova, scrie France24. 

Cu peste 100.000 de soldați ruși și armament greu la granița ucraineană, președintele francez și consilierii săi au insistat că, dintre liderii occidentali, Macron se afla în poziția cea mai bună de a-l putea convinge pe Putin să urmeze o cale de detensionare a situației.

Vladimir Putin a insistat asupra faptului că Rusia trebuie să primească garanții de securitate

În dicuțiile dintre ei, Vladimir Putin a insistat asupra faptului că Rusia trebuie să primească garanții de securitate ferme și a lăudat relațiile economice dintre cele două țări. Putin a apreciat ideile președintelui francez pentru detensionare, dar nu a vrut să le facă publice. Macron a văzut această întâlnire ca pe un punct important în detensionarea situației de la granița Ucrainei.

„Președintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea de a se angaja în această logică și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat președintele francez, evocând „termeni de convergență” dintre Rusia și Franța, fără a detalia.

Putin și-a luat angajamentul de a face toate eforturile pentru a găsi calea către compromis

„Unele dintre ideile sale, propunerile sale (…) sunt posibile să pună bazele unui progres comun”, a spus Putin, în timp ce a considerat că este prematur să le expună public.

Acesta și-a luat angajamentul de a face toate eforturile pentru a găsi calea către compromis: „De partea noastră, vom face totul pentru a găsi compromisuri care să poată satisface pe toată lumea”, a spus el, asigurând că nici el, nici Macron nu vor un război Rusia-NATO care „nu ar avea învingător”.

Putin a reluat acuzațiile la adresa NATO care ”este agresivă” și caută să se extindă la granițele ei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS