36.9 C
Craiova
sâmbătă, 31 iulie, 2021
Știri de ultima orăPoliticaEuropaEmmanuel Macron și Marine Le Pen, marii perdanți ai alegerilor regionale în Franța

Emmanuel Macron și Marine Le Pen, marii perdanți ai alegerilor regionale în Franța

Partidele principale de stânga și de dreapta au câștigat duminică la alegerile regionale franceze, depășind atât formațiunea La République en Marche a președintelui Emmanuel Macron, cât și Adunarea Națională a lui Marine Le Pen.

Potrivit Politico, la nivel național, partidele de stânga au obținut 34 la sută din voturi, comparativ cu 29 la sută din voturile pentru dreapta și 19 la sută pentru Adunarea Națională de extremă dreapta.

Alegătorii au ales să sprijine președinții consiliilor regionale

La République en Marche, care s-a mai aliat cu centriști sau conservatori, a obținut aproximativ 11% din voturi, iar în unele regiuni candidații lui Macron nu au reușit să treacă peste pragul minim, pentru a intra în turul al doilea.

Asta arată faptul că alegătorii au ales să sprijine președinții consiliilor regionale, care sunt în mare parte de stânga și dreapta.

La zece luni de la alegerile prezidențiale franceze din 2022, alegerile regionale sunt văzute ca niște semnale importante pentru starea de spirit națională, pe măsură ce țara iese din restricțiile impuse de coronavirus.

”O înfrângere umilitoare pentru Macron”

Candidații la La République en Marche (LREM) au obținut puțin peste 9% din voturi, adică sub pragul de 10%, pentru a putea intra în turul al doilea. Asta arată ”o înfrângere umilitoare pentru Macron”, care a trimis cinci miniștri pentru a candida, în încercarea de a obține rezultate bune.

Alegerile regionale se desfășoară pe parcursul a două runde

Dacă vor fi confirmate, rezultatele de duminică vor fi, de asemenea, o dezamăgire pentru susținătorii partidului Adunarea Națională, a extremei drepte. Le Pen spera să ia cel puțin un consiliu regional – o victorie care să-i ofere partidului ei credibilitatea atât de necesară.

Alegerile regionale se desfășoară pe parcursul a două runde, iar candidații care au obținut peste 10% din voturi se vor confrunta într-un tur de scrutin care va avea loc pe 27 iunie.

În 2015, stânga a obținut 36 la sută din voturi, înaintea conservatorilor care au avut 32 la sută din voturi, și Frontul Național de atunci, cu 27 la sută din voturi.

La République en Marche nu exista încă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Vâlcea: Accident rutier cu patru răniți la Câineni

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă seară, pe...

ȘTIRI GdS