21.8 C
Craiova
miercuri, 10 august, 2022
Știri de ultima orăPoliticaUcraina a cerut o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor state membre ale OSCE

Ucraina a cerut o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor state membre ale OSCE

Ucraina a solicitat o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor state membre ale OSCE în termen de 48 de ore.

Potrivit BBC, duminică, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că întâlnirea a fost solicitată după ce Moscova a ignorat cererile oficiale ale Kievului de a-i oferi explicații legate de acumularea de trupe la graniță.

Acesta a precizat că “următorul pas” este solicitarea unei întâlniri în următoarele 48 de ore pentru “transparență” cu privire la planurile Rusiei.

Moscova a negat orice plan de invadare a Ucrainei

Moscova a negat orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda faptului că aproximativ 100.000 de soldați ruși se află la granița dintre cele două state.

Chiar și așa, unele țări occidentale au avertizat că Rusia se pregătește pentru acțiuni militare, SUA spunând că Moscova ar putea dispune bombardamente aeriene ″în orice moment”.

Peste zece țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina

În acest context, peste zece țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, iar unele și-au retras personalul din ambasadele aflate în capitala ucraineană.

CBS News dezvăluit, citând trei surse, că SUA se pregătesc să-și retragă tot personalul de la Kiev în următoarele 48 de ore.

În altă ordine de idei, Kuleba a spus că Ucraina a cerut, vineri, răspunsul Rusiei cu privire la intențiile sale militare din apropierea teritoriului Ucrainei, în baza așa-numitului document de la Viena al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din 2011, care conține un mecanism de reducere a riscurilor de securitate.

“Dacă Rusia este serioasă când vorbește despre indivizibilitatea securității în spațiul OSCE, trebuie să își îndeplinească angajamentul față de transparența militară pentru a detensiona lucrurile și pentru a spori securitatea pentru toți”, a spus el.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că nu a observat nicio dovadă conform căreia Rusia plănuiește o invazie în zilele următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS