16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaMacron spune că Putin i-a dat asigurări „că nu va mai exista o degradare” în criza dintre Rusia şi Occident

Macron spune că Putin i-a dat asigurări „că nu va mai exista o degradare” în criza dintre Rusia şi Occident

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări marţi că, la întâlnirea pe care a avut-o luni, la Moscova, cu omologul său rus, Vladimir Putin i-a promis „că nu va mai exista o degradare sau o escaladare” în criza dintre Rusia şi Occident pe tema situaţiei din Ucraina, transmite AFP.

„Pentru mine, se punea problema schimbării dinamicii pentru a evita o escaladă şi a deschide noi perspective. (…) Acest obiectiv a fost îndeplinit, în opinia mea”, le-a declarat Macron ziariştilor care l-au însoţit în avionul care l-a transportat de la Moscova la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu o desfăşurare masivă de militari ruşi la frontierele sale.

Macron s-a arătat realist în privinţa „flexibilităţii” lui Putin în chestiunea ucraineană

Totodată, potrivit EFE, care citează postul francez BFM TV, Macron s-a arătat realist în privinţa „flexibilităţii” lui Putin în chestiunea ucraineană. „Nu am crezut nicio clipă că va face vreun gest”, a declarat el, conform Agerpres.

Ar putea dura luni de zile ca blocajul să se rezolve

Macron a reiterat din nou, după discuțiile cu Zelenski, că Putin a spus clar că nu va fi el cel care va tensiona situația. Președintele francez a mai spus că ar putea dura luni de zile ca blocajul să se rezolve, potrivit The Guardian.

Însă președintele Zelenski s-a declarat sceptic despre aparentul angajament pentru pace al omologului său rus. „Nu prea am încredere în cuvinte. Cred că orice politician poate fi transparent prin luarea unor pași concreți. Deschiderea e grozavă”, atâta vreme cât nu este „un joc”, a spus Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Macron.

Macron a insistat marți că acordurile de la Minsk semnate de Ucraina în 2014 și 2015, într-o vreme de înfrângere militară, au fost cea mai bună modalitate de ieșire din conflict. Însă Kievul și Moscova nu sunt de acord în ceea ce privește semnificația acordului.

Kremlinul spune că guvernul lui Zelenski trebuie să recunoască separatiștii pro-Moscova

Kremlinul spune că guvernul lui Zelenski trebuie să recunoască separatiștii pro-Moscova în teritoriile de est Donețk și Lugansk. Kievul insistă că separatiștii trebuie să se dezarmeze înainte ca orice soluție politică să poată fi găsită, iar oficialii cred că implementarea acordurilor ar putea duce la prăbușirea statului ucrainean.

Întrebat despre reticența Ucrainei de a implementa acordurile de la Minsk, Putin a răspuns luni seară cu o frază aparent sinstră: „Îţi place sau nu, trebuie să rabzi, drăguţo!”.

Zelenski a spus că Ucraina este într-adevăr „tolerantă”, pentru că nu răspunde provocărilor Kremlinului

Președintele Ucrainei a vorbit marți și în rusă și i s-a adresat lui Putin direct. Zelenski a spus că Ucraina este într-adevăr „tolerantă”, pentru că nu răspunde provocărilor Kremlinului. „Există o înțelepciune în această toleranță”, a spus el.

Potrivit The Guardian, nu este clar dacă cele două zile de diplomație intensă din partea Franței au adus concesii modeste ale Moscovei, după o intimidare a lui Macron, sau nimic. Oficialii francezi au spus că Putin a promis să nu mai desfășoare nicio „inițiativă militară”, după cele șase ore de discuții sincere cu Macron.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a negat că preşrdintele rus ar fi fost de acord cu Macron

Însă Kremlinul s-a mișcat rapid să ridiculizeze orice sugestie că ar fi făcut concesii.

Într-o discuție de marți cu reporterii, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat că Putin ar fi fost de acord cu Macron să dezescaladeze. „Aceasta este greșit în esență. Moscova și Parisul nu au putut face nicio înțelegere. Este pur și simplu imposibil”, a spus Peskov, insinuând că nu ar avea rost un acord cu Franța.

Peskov a adăugat: „Franța este o țară fruntașă în UE, Franța este membră NATO, însă Parisul nu este liderul acolo. În acest bloc, o țară foarte diferită este la conducere. Așa că despre ce acorduri putem vorbi?”.

În Kiev, Macron a clarificat informațiile că ar fi sugerat că „finlandizarea” Ucrainei ar putea rezolva criza. Termenul „finlandizare” se referă la statutul nealiniat al Helsinki în timpul Războiului Rece.

Întrebat la o conferință de presă din Kiev despre „finlandizare”, Macron a spus că nu a „folosit niciodată această formulare” și a refuzat repetarea cuvântului. Formatul Nordmandia – care include oficiali francezi, germani și ucraineni – este cel mai bun mod de a face progrese, a spus acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS