30.1 C
Craiova
joi, 26 mai, 2022
Știri de ultima orăPoliticaInternationalŞeful diplomaţiei chineze spune că Beijingul ''nu îşi va intimida'' vecinii

Şeful diplomaţiei chineze spune că Beijingul ”nu îşi va intimida” vecinii

China nu îşi va folosi puterea pentru „a-şi intimida” vecinii mai mici, printre care şi Filipine, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, subliniind importanţa de a rezolva paşnic disputele din Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters.

„Evidenţierea revendicărilor doar ale unei părţi şi impunerea voinţei asupra altcuiva nu reprezintă calea potrivită în relaţiile între vecini şi contravine filosofiei orientale despre cum ar trebui să se înţeleagă oamenii între ei”, a declarat şeful diplomaţiei chineze la un forum virtual organizat de ambasada Chinei la Manila, în Filipine, şi de un grup local de sprijin.

Afirmaţia sa vine la mai puţin de două luni de când Filipine a condamnat blocarea de către China a unei nave militare de realimentare în Marea Chinei de Sud, ceea ce a atras o atenţionare din partea SUA, aliate ale Manilei, că un atac asupra unor nave filipineze ar duce la invocarea angajamentelor de apărare reciproce.

Revendicările teritoriale extinse ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, despre care spune că se bazează pe hărţi istorice, au pus China în conflict cu Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam, care au la rândul lor diverse revendicări rivale asupra unor insule.

China a acuzat ţările occidentale de agresiune şi provocări prin desfăşurarea a sute de agenţi de coastă şi nave de pescuit în zonele economice exclusive ale vecinilor săi, inclusiv Filipine.

Beijingul susţine că acţiunile sale sunt justificate deoarece navele se află în zona sa maritimă. Filipine a criticat aceste „incursiuni” şi această „roire”.

Wang a transmis că Beijingul speră că Filipine „va putea gestiona şi rezolva corespunzător această chestiune, în spiritul bunăvoinţei şi pragmatismului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Universitatea din Craiova va inaugura noua Policlinică pentru studenţi

Universitatea din Craiova va inaugura noua policlinică studenţească ,...

ȘTIRI GdS