16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalVolodimir Zelenski: Un război total între Rusia și Ucraina este posibil

Volodimir Zelenski: Un război total între Rusia și Ucraina este posibil

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, că un război cu Rusia „este o posibilitate” și că își dorește să aibă o întâlnire de substanță cu Vladimir Putin, relatează Reuters.

Zelenski a fost întrebat la Summit-ul pentru Strategie Europeană de la Ialta dacă într-adevăr s-ar putea ajunge la o situație de „război total” între Ucraina și Rusia, în contextul anexării ilegale a peninsule Crimeea de către Rusia și a războiului cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

„Cred că un astfel de război ar putea să izbucnească. E cel mai rău lucru care se poate întâmpla, dar există această posibilitate”, a spus Zelenski.

Kievul susține că în urma conflictului din estul Ucrainei au murit 14.000 de oameni din 2014 și până astăzi.

Zelenski spune că relațiile cu Statele Unite ale Americii s-au îmbunătățit în ultima perioadă, dar s-a plâns de faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar la solicitarea de a se alătura Alianței Nord Atlantice – o mișcare care cu siguranță ar provoca furia Moscovei.

„Nu am primit un răspuns clar în ce privește aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de multă vreme”, a mai spus liderul de la Kiev. El a adăugat și că refuzul de a primi Ucraina „va slăbi NATO și va face jocul Rusiei”.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia s-au intensificat la începutul anului, când luptele din estul Ucrainei au escaladat, iar Rusia a masat un număr mare de trupe la graniță. Atunci, Zelenski i-a cerut lui Putin o întâlnire chiar în zona de conflict.

„Sincer, nu am timp să mă gândesc la el (n. red. – Vladimir Putin). Sunt mai interesat de posibilitatea de a ne întâlni pentru a avea o discuție substanțială, nu doar la nivel declarativ, așa cum face cu unele state.

În acest moment nu mi se pare că e interesat să rezolve problemele din estul Ucrainei și să încheie războiul”, a adăugat Volodimir Zelenski.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS