11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNaftali Bennett este noul premier al Israelului

Naftali Bennett este noul premier al Israelului

Naftali Bennett este noul prim-ministru al Israelului, după ce Parlamentul (Knesset) a votat cu 60 de voturi un nou Guvern. Noul guvern pune capăt mandatului de 12 ani neîntrerupţi ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit BBC.

Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia. 59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus. Un deputat din cadrul Listei Arabe Unite (Ra’am) s-a abţinut de la vot.

Imediat după vot, Benjamin Netanyahu a dat mâna cu Naftali Bennett, noul premier.

Conform acordului coaliţiei guvernamentale din Israel, Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), va fi prim-ministru al Israelului prin rotaţie cu Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid. În prima etapă, de acum până în septembrie 2023, prim-ministru va fi Naftali Bennett, iar Yair Lapid va prelua funcţia de premier în a doua jumătate a legislaturii, până în noiembrie 2025.

Naftali Bennett, noul premier al Israelului, este un om de afaceri și om politic. Este liderul partidului Noua dreaptă  (Hayamin hehadash -creat în anul 2021) alături de Ayelet Shaked și liderul listei de dreapta Yamina („Spre dreapta”) din care partidul său face parte. 

 În trecut a fondat și condus partidul național-religios „Habait Hayehudi” (Vatra evreiască) și a fost membru în mai multe guverne conduse de Benjamin Netanyahu  – ministrul învățământului (2015-2019), ministru al economiei și ministru al cultelor (2013-2015) și ministrul apărării al Israelului (noiembrie 2019-martie 2020). La 13 iunie 2021 a devenit prim-ministru al Israelului după ce a fost votat ca atare de Knesset.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS