17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalItalia evită haosul: Guvernul Conte a supraviețuit moțiunii de cenzură

Italia evită haosul: Guvernul Conte a supraviețuit moțiunii de cenzură

Italia a reușit să evite o criză politică majoră după ce premierul Giuseppe Conte a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlamentul de la Roma, relatează CNBC.

Țara a fost cuprinsă de incertitudine în ultima săptămână după ce partidul condus de fostul premier Matteo Renzi s-a retras din coaliția de guvernare și a anunțat că își va retrage sprijinul pentru executiv, lăsându-l pe Conte fără o majoritate parlamentară.

Însă legiuitorii italieni au susținut guvernul în timpul votului decisiv din Senat, coaliția condusă de Conte primind 156 de voturi pentru și 140 împotrivă.

Conte va conduce acum un guvern minoritar într-o țară cu apetit pentru dispute politice.

Italia Viva, partenerul junior din coaliția de guvernare a lui Conte, s-a retras din executiv săptămâna trecută, liderul acesteia, fostul premier Matteo Renzi, acuzând maniera în care guvernul intenționează să folosească banii din fondul de relansare al UE pentru a ajuta economia italiană.

Partidul lui Renzi s-a abținut de la votul crucial de marți noaptea după ce a fost amplu criticat că a declanșat o criză politică în timp ce Italia se confruntă simultan cu o criză sanitară, economică și socială.

Potrivit prognozelor inițiale, economia Italiei s-a contractat cu 10% în 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS