9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaComisia Europeană, îngrijorată de recentele arestări ale unor activişti politici în Belarus

Comisia Europeană, îngrijorată de recentele arestări ale unor activişti politici în Belarus

Comisia Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea legată de recentele arestări ale unor activişti politici în Belarus, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană este la curent cu informaţiile privind presupusele răpiri ale Mariei Kolesnikova şi altor lideri ai opoziţiei belaruse, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

„Asistăm în Belarus la o reprimare continuă a populaţiei civile de către autorităţi. Suntem profund îngrijoraţi de reprimarea continuă şi intimidarea populaţiei prin arestări neexplicate, foarte adesea arestări arbitrare, arestări care sunt motivate politic. Acest lucru este inacceptabil“, a subliniat Peter Stano.

O lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, răpită în centrul Belarusului

Persoane neidentificate au răpit-o luni pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Belarusului. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au deschis atacuri în justiţie.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august. Opoziţia este convinsă că alegerile prezidenţiale au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere, al şaselea mandat consecutiv.

Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk

Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk. Relaţiile însă s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an. Atunci, Lukaşenko a acuzat Moscova de tentativă de interferenţă în procesul electoral din Belarus pentru ca ţara să devină vasal al Rusiei, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.

Însă după alegerile prezidenţiale din 9 august, liderul belarus a denunţat un complot occidental şi a apelat la sprijinul Rusiei. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis deja să trimită forţe ruse în Belarus dacă mişcarea de contestare ar degenera. Minskul cere însă şi o asistenţă economică, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS