22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPeru: Preşedintele Vizcarra a remaniat guvernul, pe fondul epidemiei

Peru: Preşedintele Vizcarra a remaniat guvernul, pe fondul epidemiei

Preşedintele peruan Martin Vizcarra a remaniat miercuri cea mai mare parte a guvernului, inclusiv pe prim-ministrul Vicente Zeballos, după ce numărul mare al cazurilor de infectare cu noul coronavirus i-a afectat popularitatea, transmite joi dpa.

Pedro Cateriano, fost premier şi ministru al apărării, va conduce cabinetul remaniat, succedându-i lui Zeballos.

Noul prim-ministru a transmis pe Twitter că pune la dispoziţie ‘sudoare, onestitate şi comportament democratic în slujba unui Peru mai echitabil şi mai liber’.

Ţara andină a confirmat până acum peste 330.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, al cincilea cel mai ridicat bilanţ la nivel mondial, şi peste 12.000 de decese.

Preşedintele Vizcarra a fost însă criticat pentru perioada lungă de restricţii, pe care guvernul a început să le relaxeze în mai.

Din noul cabinet fac parte 11 miniştri. Diplomatul Mario Lopez a devenit ministru de externe, în timp ce la Ministerul Sănătăţii a fost numită Pilar Mazzetti, care a mai deţinut acest portofoliu între 2004 şi 2006. Ea va fi al treilea ministru al sănătăţii de la debutul epidemiei, în martie.

Economistul Rafael Belaunde a fost numit ministru al energiei şi minelor, într-un stat mare producător de cupru.

Ministrul comerţului internaţional şi turismului, Rocio Barrios, a depus jurământul pe internet, aflându-se în izolare după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

Şase miniştri şi-au păstrat portofoliile, printre ei şi ministrul economiei, Maria Antonieta Alva.

Economia peruană s-a contractat cu 32,75% în mai pe un an, a comunicat miercuri institutul de statistică INEI.

Guvernul a accelerat repornirea economiei în unele domenii, precum sectorul restaurantelor şi cel al transportului aerian intern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS