8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalRomarm nu a vândut nicio mască până acum, așa cum a promis Guvernul

Romarm nu a vândut nicio mască până acum, așa cum a promis Guvernul

Premierul Ludovic Orban se gândise ca statul să producă la Romarm măști de protecție necesare în timpul epidemiei de Covid-19. Doar că planul nu a decurs conform așteptărilor. Aparatul de un milion de dolari luat din China s-a stricat încă din primele zile.

Acum, autoritățile încearcă să găsească vinovatul. Premierul Ludovic Orban a spus joi că i-a solicitat ministrului economiei o anchetă.

„I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă o cantitate și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița”, a declarat Orban, aflat într-o vizită în județul Dâmbovița.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul economiei Virgil Popescu anunța că Romarm a început producția, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost și ziua în care linia de producție a funcționat. Imediat după vizită s-a stricat.

Potrivit observatornews.ro, cele patru linii de producţie – trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95 – au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina.

O firmă controlată de mai mulţi italieni, Interarms, a încasat aproape un milion de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.

Un raport citat de observatornews.ro arată că funcționarea mașinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea. Singura linie care produce măşti N95 s-a defectat chiar în ziua vizitei premierului.
Astfel, Romarm nu a ajuns să producă și să vândă cele 500 mii de măști zilnice promise. De fapt, nu a vândut nimic.

Planul Guvernului era ca România să producă singură măștile necesare pentru a nu mai fi dependentă de importurile din China. Virgil Popescu, ministrul economiei, declara într-un interviu acordat HotNews.ro că firmele românești vor putea asigura peste 60-70% din necesarul intern de materiale sanitare.

„Această criză dacă are o parte bună între ghilimele este că ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China. Vrem ca România să nu mai fie dependentă pentru materialele esențiale de importurile din China”, spunea Virgil Popescu în interviul pentru HotNews.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS