9.4 C
Craiova
vineri, 24 septembrie, 2021
Știri de ultima orăPoliticaNationalTăriceanu: Iohannis să explice în fața Parlamentului acuzele privind înțelegerea dintre un partid și o putere străină pentru autonomia Ținutului Secuiesc

Tăriceanu: Iohannis să explice în fața Parlamentului acuzele privind înțelegerea dintre un partid și o putere străină pentru autonomia Ținutului Secuiesc

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va depune o solicitare la Biroul permanent al Senatului prin care solicită demararea procedurilor în sensul invitării „în faţa Parlamentului” a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru prezentarea de către acesta a dovezilor referitoare la o posibilă înţelegere privind autonomia Ţinutului Secuiesc „între un partid parlamentar din România şi o putere străină”.

El a adăugat că va discuta luni cu parlamentarii PSD şi Pro România pentru a obţine susţinea acestora în demersul iniţiat de ALDE, informează Agerpres.

„Am decis ca, împreună cu colegii mei senatori ALDE Mihai Ruse, Ion Hadârcă şi Ioan Simionca, luând act cu îngrijorare de afirmaţiile preşedintelui României cu privire la o posibilă înţelegere dintre un partid parlamentar din România şi o putere străină pentru înstrăinarea unei părţi importante din teritoriul României, să înaintăm o solicitare oficială Biroului permanent al Senatului pentru demararea procedurilor necesare care să permită audierea în comisiile de specialitate a conducerilor SRI şi SIE, şi a miniştrilor Afacerilor Externe, Apărării şi Afacerilor Interne. De asemenea, solicităm demararea procedurilor pentru invitarea în faţa Parlamentului a preşedintelui României pentru a prezenta dovezile sau informaţiile care au stat la baza acestei acuzaţii şi măsurile pe care le-a luat pentru eliminarea pericolului pe care l-a semnalat”, a scris duminică Tăriceanu pe Facebook.

Directorul SRI, audiat marți în Parlament

Directorul SRI Eduard Hellvig va fi audiat marţi în Parlament, subiectul audierii fiind afirmaţia preşedintelui Iohannis privind înţelegerea între PSD şi UDMR privind Ardealul.

Și șeful SRI va trebui să pună la dispoziţia Parlamentului informaţii pentru a stabili dacă acuzaţiile preşedintelui Iohannis privind vânzarea Ardealului sunt fondate.

Preşedintele României Klaus Iohannis a acuzat înţelegeri ascunse între PSD, UDMR şi lideri politici de la Budapesta privind vânzarea Ardealului către Ungaria.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac extrem de dur la adresa PSD, acuzând partidul că vrea „să dea Ardealul ungurilor” și spunând că este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

Reacții din Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban a reacționat vineri la declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că vrea „să dea Ardealul ungurilor”. Orban spune că nu a auzit din România astfel de fraze „nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”. „Dacă vom fi nevoiți, vom ridica mănușa aruncată. Deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a afirmat premierul Ungariei, scrie hirado.hu, care citează MTI.

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a reacționat și el după declarațiile dure ale președintelui Klaus Iohannis și i-a amintit acestuia că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la prezidențiale. „Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus Szijjarto Peter, într-un mesaj video postat pe Facebook.
După replica critică a ministrului ungar de Externe la adresa lui Klaus Iohannis, MAE român a reacționat calificând drept „provocatoare și inadecvate” declarațiile oficialului maghiar privind incitarea la ură a președintelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cupa României / „U“ Craiova – CFR Cluj, scor...

Universitatea Craiova s-a impus în 16-imile de finală în...

ȘTIRI GdS