Acasă Politica Europa UE a decis ca Brexitul să fie amânat până pe 31 ianuarie...

UE a decis ca Brexitul să fie amânat până pe 31 ianuarie 2020

-

Ambasadorii statelor UE au fost de acord cu o nouă prelungire a termenului la care Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, a anunţat astăzi, pe Twitter, Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Noul termen este pe 31 ianuarie 2020

Donald Tusk precizează că este vorbă de o extindere flexibilă („flextension”), ceea ce înseamnă că termenul ar putea fi mai scurt, dacă Marea Britanie ratifică acordul. El a precizat că această decizie va fi formalizată printr-o procedură scrisă.

Ambasadorii celor 27 de state membre UE s-au reunit azi dimineaţă pentru a discuta despre solicitarea de amânare a Brexitului. Propunerea care a fost analizată prevede o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020 în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.

Inițial, Marea Britanie trebuia să părăsească UE pe 29 martie, termen amânat de două ori, pentru 12 aprilie și mai apoi pentru 31 octombrie.

Deputaţii britanici urmează să supună la vot, luni după-amiază, o moţiune a premierului Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până la acea dată să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles, conform Agerpres.

Londra a făcut un pas suplimentar

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire nereglementată şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Londra a făcut un pas suplimentar duminică în direcţia unui scrutin anticipat, două partide de opoziţie avansând o propunere în acest sens, condiţionată de o amânare a Brexitului până la sfârşitul lui ianuarie.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS