21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMCV 2019. Comisia Europeană către România: "Ați făcut pași înapoi"

MCV 2019. Comisia Europeană către România: „Ați făcut pași înapoi”

Comisia Europeană propune Consiliului UE și Parlamentului European menținerea mecansmului de cooperare și verificare (MCV) asupra României, în condițiile în care țara noastră „ a făcut pași înapoi” în lupta anticorupție și independența justiției în anul 2019. Executivul European conchide în raportul MCV pe anul 2019 că „situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”, scrie Hotnews.

Comisia Europeană notează în concluziile Raportului MCV că a fost „nevoită să revină frecvent la evoluțiile din România privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției”. „În fiecare din aceste ocazii, Comisia Europeană a constatat frecvenți pași înapoi de la progresele care fuseseră făcute în anii trecuți de România și notate în raportul din noiembrie 2018”, se arată în concluziile raportului MCV 2019.

De asemenea, Comisia menționează că România a fost aproape de a fi supusă mecanismului european de protejare a statului de drept în țările membre.
„Evoluția situației din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare. Ca rezultat, Comisia Europeană a fost nevoită să informeze autoritățile române în mai 2019 că, dacă ameliorările necesare nu aveau să fie făcute imediat sau dacă mai erau făcuți pași greșiți, Comisia ar fi început proceduri sub cadrul legal european al protejării statului de drept, care prevedea un dialog prin care să fie abordate îngrijorările la statul de drept și care pot trece dincolo de parametrii MCV” – arată Comisia Europeană.

După alegerile europene din mai 2019 și condamnarea definitivă a liderului PSD Liviu Dragnea, declarațiile premierului Viorica Dăncilă, ajunsă șefa PSD, au fost primite bine de CE, dar executivul comunitar așteaptă și în ziua de azi măsuri concrete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS