1 C
Craiova
miercuri, 8 decembrie, 2021
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPutin pierde alegerile din consiliul local al Moscovei

Putin pierde alegerile din consiliul local al Moscovei

Vladimir Putin a suferit o lovitură semnificativă în alegerile locale de duminică. Acesta a pierdut aproape jumătate din locurile pe care le deținea în consiliul local din Moscova, scrie politico.eu, citat de hotnews.

Candidații formațiunii au câștigat 24 de locuri din totalul de 45, ceea ce înseamnă cu 16 mai puțin față de cele 40 de mandate pe care le avea înaintea alegerilor, în condițiile în care au fost numărate 80% din voturi.

Partidul Comunist a câștigat 14 mandate, în timp ce formațiunea de centru-dreapta a obținut 4 mandate. Teoretic, aceste două formațiuni sunt în opoziție față de Rusia Unită, analiștii spun că ele sunt controlate tot de Vladimir Putin.

Yabloko, un mic partid din epoca perestrokia, a câștigat 3 mandate. Inițial, liderul acestei formațiunii, Sergei Mitrokhin, a fost împiedicat să candideze, însă interdicția a fost eliminată de judecători după ce acesta a contestat decizia în instanță.

Putin și candidații independenți


Membrii Rusiei Unite au candidat ca independenți în Moscova în încercarea de a se distanța, aparent, de partidul tot mai nepopular, afectat și de măsurile recente privind creșterea vârstei de pensionare și de sărăcia tot mai accentuată, mai notează politico.eu.

Participarea la vot a fost una dezamăgitoare, în capitala Rusiei doar 17,2% dintre alegători mergând la urne. Toate privirile sunt ațintite asupra Moscovei unde zeci de mii de persoane au ieșit în stradă de-a lungul întregii veri, răspunzând apelului opoziției ai cărei candidați au fost împiedicați să participe la aceste alegeri.

Liderul opoziției, Alexei Navalnîi le-a cerut alegătorilor să „voteze inteligent”, în lipsa candidaților opoziției, pe candidații care sunt cel mai bine plasați în confrutarea cu oamenii Kremlinului. „Astăzi noi luptăm pentru a sparge monopolul Rusiei Unite”, a spus el.

De altfel, rezultatele votului vor fi urmărite, potrivit analiştilor, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2021 şi vor influenţa viitorul politic al Rusiei, la începutul celui de-al treilea deceniu de când se află la putere preşedintele Putin.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Chirurgul Irinel Popescu, acuzat că a vrut să dea...

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată...

ȘTIRI GdS