1.7 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima oră(VIDEO) Percheziții la persoane bănuite de camătă, șantaj, trafic de minori

(VIDEO) Percheziții la persoane bănuite de camătă, șantaj, trafic de minori

-

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate Structura Centrală efectuează 9 percheziții în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș.

Sunt vizate persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de:

 • constituirea unui grup infracțional organizat,
 • camătă,
 • șantaj,
 • trafic de persoane,
 • trafic de minori,
 • proxenetism.

În cursul anului 2019, în județele Dâmbovița și Argeș, ar fi fost  constituit un grup infracțional organizat, pe baza unor relaţii de familie (tatăl în calitate de lider și cei șase fii). La acest grup ar fi aderat ulterior și alte persoane, care ar fi acționat în mod coordonat, până în septembrie 2023.

Membrii grupului ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor zeci de persoane. Ei au perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 10% și 50 %.

Pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor impuse, ar fi recurs la amenințări, intimidări și chiar la acte de  violență fizică.

În scopul creării unei aparente surse legale de venituri, membrii grupului ar administra o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt. Membrii grupului își recrutau victimele din rândul celor care ar avea viciul practicării jocurilor de noroc.

Acestora le-ar fi dat diferite sume de bani cu dobânzi excesiv de mari, pe care nu ar mai fi avut posibilitatea să le achite la termenele convenite. În această situație, li s-ar fi impus prestarea unor activități ilicite pentru răscumpărarea datoriilor.

De asemenea, persoanelor care își procurau de la magazinul mixt produse alimentare  „pe caiet” li s-ar fi cerut sume mult mai mari decât costurile reale, astfel încât acumulau datorii pentru achitarea cărora ar fi fost constrânși să se împrumute cu diferite sume de bani cu titlu de camătă.

Au exploatat persoane în străinătate

Membrii grupării ar fi recrutat oameni din rândul comunității persoane aflate într-o stare de vădită vulnerabilitate:

 • situație materială precară,
 • incapacitatea de plată a  datoriilor acumulate,
 • lipsa educației,
 • existența unor vicii
 • existența unor afecțiuni psihice.

Ei au transportat astfel de persoane în Austria și Germania. Le-ar fi adăpostit în apartamente închiriate și, folosind diferite metode de constrângere le-ar fi exploatat.

Persoanele erau obligate la:

 • practicarea prostituției,
 • practicarea cerșetoriei,
 • vânzarea de ziare (ca modalitate de a disimula  apelarea la mila persoanelor aflate în trecere),
 • colectarea fierului vechi,
 • comiterea unor infracțiuni de furt și înșelăciune, în dauna unor persoane juridice germane (în special operatori de telefonie mobilă sau dealeri auto).

27 de perssoane au fost traficate

Până în prezent, au fost identificate 27 de persoane traficate în scopul obligării la practicarea cerșetoriei, 4 dintre acestea minore, în intervalul de timp în care ar fi fost exploatate, precum și o persoană vătămată minoră, în vârstă de 12 ani, la data recrutării, care ar fi fost obligată la practicarea prostituției de către unul dintre membri grupului.

Acesta ar fi profitat de starea de vădită vulnerabilitate generată de  lipsa de maturitate specifică vârstei și, în perioada  2021 – septembrie 2023, ar fi transportat-o pe minoră,  în repetate rânduri, în locuri prestabilite, unde, prin constrângere fizică și psihică, ar fi exploatat-o sexual,   obligând-o la practicarea prostituției în folosul său.

Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.

În cauză, se cooperează cu autoritățile de aplicare a legii din Austria și Germania, prin intermediul biroului de legătură al Atașatului de Afaceri Interne austriac, respectiv Biroul ofițerilor de legătură ai BKA la București.

De asemenea, în vederea completării și obținerii de material probatoriu necesar în cauză, D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a transmis două ordine europene de anchetă către autoritățile germane competente.

La acțiune participă și polițiști din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița și B.C.C.O. Pitești.

Citește și: Legea privind măsurile fiscale, atacată la CCR de USR și Forța Dreptei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Se apropie ultima zi de valabilitate a asigurărilor RCA...

Atenţie, şoferi săptămână viitoare expiră perioada de graţie pentru...

ȘTIRI GdS