17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea privind măsurile fiscale, atacată la CCR de USR și Forța Dreptei

Legea privind măsurile fiscale, atacată la CCR de USR și Forța Dreptei

USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR legea privind măsurile fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Documentul este semnat şi de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină.

Cei care au semnat sesizarea către CCR susţin că legea este „neconformă cu o serie de articole din Constituţia României”.

Potrivit semnatarilor sesizării, „adoptarea sub forma asumării răspunderii nu era oportună, cu atât mai mult cu cât intrarea în vigoare a acestei legi nu se face imediat”.

Nu este conformă cu principiile constituției

Aceştia afirmă că „validitatea actului normativ în discuţie nu este conformă cu principiile constituţionale”.

„Sub pretextul elaborării unui proiect de lege asupra căruia Guvernul să-şi angajeze răspunderea, au fost inserate modificări care, în esenţă, au valoare şi impact de reformă, de program de guvernare. Aşa fiind, ar fi fost imperativ, din punct de vedere juridic şi constituţional, ca aceste modificări să fie prezentate şi adoptate sub forma unei reforme dacă asta se dorea, cu toate consultările şi evaluările de impact necesare. S-a ajuns astfel la realizarea unor modificări legislative de amploare, complexe, creând un context de ambiguitate şi neconstituţionalitate, promovate sub numele de «proiect de lege»”, se mai arată în sesizare.

Semnatarii sesizării se referă şi la faptul că „modalitatea de adoptare a Legii (…) contravine prevederilor art. 114 din Constituţia României, republicată, deoarece norma fundamentală oferă Guvernului posibilitatea de a-şi angaja răspunderea asupra unui proiect de lege unitar”.

În plus, aceştia critică şi încălcarea principiului legalităţii şi se referă la faptul că legea „aduce atingere principiului previzibilităţii, securităţii juridice şi clarităţii normelor”.

Citește și: Un influencer de pe TikTok, dat dispărut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS