11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentMembrii unei grupări de cămătari din Craiova, după gratii

Membrii unei grupări de cămătari din Craiova, după gratii

-

Procurorii DIICOT din Craiova au anunțat, ieri, reținerea a cinci persoane suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane și proxenetism. Este vorba de membrii unei grupări infracționale care acționa încă din 2016 în județele Dolj și Argeș. În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat sume importante de bani, autoturisme, pistoale și cuțite, săbii, macete și bâte.

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracțională era specializată în cămătărie și șantaj.

”Începând cu anul 2016, mai multe persoane au inițiat și constituit, pe raza județelor Dolj și Argeș, un grup infracțional organizat specializat în acordarea către diverse persoane a unor sume de bani cu titlu de împrumut. Percepeau o dobândă de 20%/lună, în activitate fiind implicați atât liderul, cât și alți patru membri ai grupării care aveau atribuții în colectarea sumelor de bani.

În cazul în care persoanele vătămate întârziau să plătească sau din alte motive nu aveau posibilitatea să achite dobânzile datorate la data stabilită, membrii grupării recurgeau la amenințări și șantaj pentru a le recupera și percepeau, pe lângă dobândă, alte sume în plus (”întârzieri/penalizări”), sume care erau calculate în procente sau sume fixe pentru fiecare zi de întârziere a plății dobânzii”, susțin anchetatorii.

De la cămătărie la trafic de persoane

Procurorii DIICOT mai spun că membrii grupării erau implicați și în trafic de persoane. Asta pentru că, în ultimele luni, ar fi obligat o tânără să se prostitueze.
”În perioada octombrie – decembrie 2020, o parte dintre suspecți au constrâns o persoană vătămată, prin acte de violență fizică și amenințare, să practice prostituția într-o locație situată pe raza municipiului Pitești, beneficiind în totalitate de sumele de bani obținute de către aceasta”, au mai precizat oamenii legii.

Prins în flagrant, în timp ce ”colecta” dobânda

Marți, ofițerii de combatere a criminalității organizate au pus la cale o acțiune e prindere în flagrant. Acțiunea a fost coordonată de un procuror DIICOT. Cu acestă ocazie a fost prins unul din membrii grupării, care tocmai ce ridica dobânda percepută unei persoane.

Anchetatorii spun că inculpatul a fost prins în flagrant ”în timp ce primea suma de 2.300 de lei, sumă ce reprezenta dobânda lunară percepută pentru un împrumut. De asemenea, asupra inculpatului a fost descoperită suma de 9.709 lei, reprezentând dobânzi încasate pentru împrumuturile acordate, două cuțite, un box și un înscris olograf conținând identități de persoane și sume împrumutate”, au mai explicat anchetatorii.

Bani, pistoale și săbii, ridicate în urma perchezițiilor

Tor marți, oamenii legii au descins la mai multe adrese din Dolj și Argeș. Au fost efectoate 17 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sume importante de bani. Este vorba de 64.848 lei, 64.565 euro și 6.020 lire sterline. De asemenea, au fost ridicate patru autoturisme, înscrisuri conținând identitățile persoanelor împrumutate și carduri bancare emise pe numele persoanelor împrumutate.

Au fost descoperite și acte de identitate ale unora dintre persoanele împrumutate. Documentele fuseseră reținute drept gaj de membrii grupării.

De asemenea, au mai fost ridicate 5 pistoale, o pușcă, dar și mai multe cuțite, săbii și machete.

Membrii unei grupări de cămătari, reținuți de procurorii DIICOT

Tot marți, după percheziții și audieri, anchetatorii au dispus reținerea a cinci suspecți. Anchetatorii au mai precizat că cei cinci suspecți vor fi duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă.

La acțiunea de marți au participat și ofițeri de combatere a criminalității organizate din Argeș, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dolj, dar și jandarmi din cadrul IJJ Dolj și de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cod galben de precipitații

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de...

ȘTIRI GdS