22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFlorentina Liliana Gîdea, femeia acuzată de propagandă teroristă, condamnată definitiv

Florentina Liliana Gîdea, femeia acuzată de propagandă teroristă, condamnată definitiv

Florentina Liliana Gîdea, femeia acuzată de propagandă teroristă a fost condamnată definitiv la 4 ani şi 11 luni de închisoare.

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Femeia era într-o fază avansată a procesului de auto-radicalizare, fiind acuzată în trecut de fapte similare. Astfel, în iunie 2022, ea a fost condamnată în alt dosar de Instanţa supremă la 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendare.

ICCJ a mai stabilit că femeia nu are voie, după ce iese din închisoare, să părăsească teritoriul României pe o durată de 4 ani şi 3 luni. De asemenea, ea are interzis de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei.

Florentina Liliana Gîdea a fost trimisă în judecată de DIICOT pentru promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism. Femeia a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice. Ea este acuzat și de deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie.

Fază avansată de radicalizare

Florentina Liliana Gîdea a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste active în Orientul Mijlociu.

În cadrul materialelor accesate/diseminate de femeie erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizaţii, precum şi imagini cu luptători ai entităţii teroriste.

Procurorii menţionează că Florentina Liliana Gîdea a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-şi reluarea/continuarea activităţilor infracţionale la doar 6 zile după ce a primit o condamnare cu suspendare pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni.

În octombrie 2023, Florentina Liliana Gîdea, care ar fi recunoscută ca fiind singura femeie jihadistă din România, adeptă a temutei organizații teroriste Statul Islamic / Daesh, era în vizorul procurorilor DIICOT de aproximativ trei ani.

Florentina Liliana Gîdea poartă exclusiv niqab, un veșmânt negru care lasă neacoperiți doar ochii. Vălul este cu o treaptă mai jos de burka, un văl din cap până în picioare, care acoperă și ochii cu o țesătură prin care se poate vedea atât cât este nevoie pentru deplasare.

Citește și: (VIDEO) Craiova: Un tânăr de 18 ani, reținut pentru șantaj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS