17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPeste 150 de migranți, salvați din Mediterana de polițiștii români

Peste 150 de migranți, salvați din Mediterana de polițiștii români

Polițiștii de frontieră de pe navele maritime ale Gărzii de Coastă au salvat peste 150 de migranți din Marea Mediterană.

Polițiștii români erau în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „THEMIS 2023” sub egida Agenţiei Frontex.

Ei au salvat 159 de cetăţeni străini aflaţi în pericol. Acelaşi echipaj, folosind şalupa de supraveghere şi control portuar MAI 3066, a remorcat în condiţii de siguranță către un port din insula Augusta – Italia, un velier ce avea la bord 58 de persoane, aflat în imposibilitate de manevră în apele teritoriale ale Republicii Italiene.

Într-o ambarcaţiune, erau 151 de cetăţeni străini (149 de adulţi şi 2 minori, originari din Bangladesh, Pakistan, Egipt, Siria şi India). Aceștia au fost preluaţi la bordul navei maritime de patrulare MAI 1107 a Gărzii de Coastă. Migrații au fost supravegheaţi permanent până la debarcarea în port. Le-a fost acordată asistenţă medicală, iar ulterior au fost preluaţi de către autoritățile Republicii Italiene.

Alte acțiuni în Marea Mediterană

O altă acţiune de salvare pe mare a poliţiştilor de frontieră români a avut loc la sfârşitul lunii mai, în data de 30.05.2023, când echipajul de la bordul şalupei de supraveghere şi control portuar MAI 3066, a detectat și interceptat o ambarcațiune de mici dimensiuni în marea teritorială a Republicii Italiene. Polițiștii de frontieră români au salvat de pe ambarcaţiune 8 bărbaţi din Tunisia, le-au acordat asistență medicală şi i-au debarcat în siguranţă în portul din insula Pantelleria.

O zi mai devreme, acelaşi echipaj al Poliției de Frontieră Române a asigurat remorcarea în condiţii de siguranţă, până în portul din insula Augusta, a unui velier ce avea la bord 58 de persoane. În momentul identificării velierului acesta plutea în derivă, aflandu-se în imposibilitatea de a face manevre, ca urmare a unor defecţiuni.

La finalizarea acţiunilor de salvare, navele Gărzii de Coastă şi-au reluat misiunile în cadrul operaţiunii Frontex.

1.120 cetăţeni străini, salvați de la începutul anului

De la începutul anului şi până în prezent, navele Poliţiei de Frontieră detaşate în cadrul Operaţinii Comune „THEMIS 2023”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), au transportat în siguranţă, la ţărm, 1.120 cetăţeni străini pe care i-au salvat din apele Mării Mediterane.

Mijloacele navale ale Poliţiei de Frontieră Române execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană.

Obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă:

  • sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene,
  • prevenirea și combaterea migrației ilegale,
  • căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Citește și: Dolj: Şofer, prins mort de beat la volan. Avea o alcoolemie de 2,00 mg/l pur în aerul expirat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS