14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDarius Vâlcov s-a predat în Italia

Darius Vâlcov s-a predat în Italia

Darius Bogdan Vâlcov, fost ministru al Finanțelor din România, s-a predat autorităților italiene din Portici, provincia Napoli.

Darius Vâlcov era căutat la nivel mondial, după ce autoritățile din România au emis un mandat de arestare european, potrivit  napoli.corriere.it.

Darius Vâlcov a fost dat în urmărire internațională la începutul lunii mai. El a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare în dosarul tablourilor pentru:

  • trafic de influență,
  • spălare de bani.

Procesul în urma căruia Darius Vâlcov a fost condamnat la închisoare a durat opt ani. Luna trecută, într-un alt dosar de corupție, unde primise pe fond o condamnare de șase ani, a scăpat de pedeapsă după ce faptele s-au prescris.

Darius Vâlcov apare cu domiciliul în Slatina, judeţul Olt, însă ultimele informaţii arătau că acesta ar fi plecat de ceva vreme în Italia.

Fostul ministru de Finanțe al României, de 46 de ani, este acum la Comisariatul de Poliție din Portici-Ercolano.

Șpagă de un milion și jumătate de euro

Vâlcov a comis infracțiunile de care a fost găsit vinovat acum peste 10 ani, pe când era primar al municipiului Slatina. La acea vreme ar fi încasat peste un milion și jumătate de euro – șpagă după ce a intervenit pentru ca un om de afaceri să câștige mai multe contracte cu autoritățile publice.

Cu sacoșa, plicul și chiar cu portbagajul – au stabilit anchetatorii că primea șpagă fostul ministru al finanțelor. Vâlcov și-ar fi negociat mita în cimitir, dar acesta a respins acuzația întotdeauna.

Banii i-a investit apoi în lingouri de aur – descoperite într-un seif ascuns într-o casă din Osica de Sus – Olt și în 172 de tablouri de valoare, ascunse în pereți, ori acasă la apropiați.

Vâlcov și-ar fi dorit să își deschidă o galerie de artă. Avea tablouri semnate de Auguste Renoir, Jean Coteau, Aurel Acasandrei ori Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Corneliu Baba.

I-au fost luate și instanța i-a menținut sechestrul pe bunuri în valoare de 2 milioane de dolari.

Alături de Darius Vâlcov, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat și pe complicii lui – printre care și fostul primar al municipiului Slatina, Mănel Prina. Acesta din urmă a fost dat în urmărire națională după ce nu a fost găsit de poliție acasă. El trebuie să facă patru ani și jumătate de închisoare.

Citește și: Uite şcoala, nu e şcoala! Elevii, rătăciţi între profesorii grevişti şi cei care nu participă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS