19.8 C
Craiova
marți, 30 mai, 2023
Știri de ultima orăEvenimentPatru persoane, reţinute de DNA după percheziţiile de la Aeroportul Otopeni

Patru persoane, reţinute de DNA după percheziţiile de la Aeroportul Otopeni

Patru persoane a fost reţinute de DNA după percheziţiile de la Aeroportul Otopeni. Un fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) și alte trei persoane au fost reținuți pentru 24 de ore pentru trafic de influență, dare de mită și spălare a banilor.

Au fost percheziții DNA pe aeroportul Otopeni, iar un alt angajat al companiei a fost pus sub control judiciar. 

Mită în valoare de peste 22 de milioane de euro

Fostul director general Ivan George Alexandru ar fi cerut de la o firmă care gestionează spațiile comerciale din aeroport mită în valoare de peste 22 de milioane de euro. Mita era pentru prelungirea contractelor pe o perioadă de un an sau cinci ani, potrivit stirileprotv.ro.

S-a întâmplat în perioada ianuarie – noiembrie 2022, notează procurorii DNA. În acest timp, Bălan Cristian, supranumit în presă „regele duty free-urilor”, ar fi cerut prin intermediul fostulului director general al CNAB de două ori câte 10 milioane de euro și de alte două ori câte 1.200.000 de euro. Banii au fost ceruţi de la Cătălin Lăscuț și Radu Tănăsescu – șeful și directorul companiei Millenium Pro Design.

Patru persoane, reținute de DNA pentru trafic de influență

Bălan Cristian ar fi lăsat să se înțeleagă că are influență asupra ministrului transporturilor – la vremea aceea Sorin Grindeanu – și asupra directorului general al CNAB și că îi va determina pe aceștia să le prelungească acele contracte.

Tot la începutul anului 2022, fostul director CNAB i-ar fi înmânat unui director al unei societăți comerciale din aeroport un caiet de sarcini pentru achiziții de servicii de consultanță. Acesta a avut acces la informații care l-ar fi ajutat să câștige o licitație.

Toți patru au fost reținuți de DNA pentru trafic de influență, dare de mită și spălare a banilor. Aceştia vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru o lună.

Un alt angajat al CNAB – Bogdan Lițoi – a fost plasat în schimb sub control judiciar pentru luare de mită.

Citeşte şi: Ludovic Orban, audiat la DNA în dosarul Romarm

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS