16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAchiziția BMW-urilor de către Ministerul de Interne, în atenția Parchetului European și a DNA

Achiziția BMW-urilor de către Ministerul de Interne, în atenția Parchetului European și a DNA

Parchetul Uniunii Europene și DNA cercetează contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de mașini BMW, relatează Hotnews.

Poliția Română a transmis că „a pus la dispoziția Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție” și că mașinile încă nu au fost recepționate.

Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, respectiv aproape 20 de milioane de euro, iar potrivit competențelor, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi poate cerceta achiziții din fonduri europene, dacă acestea sunt mai mari de 10 mii de euro.

Și Direcția Națională Anticorupție (DNA) verifică achiziția din 2021 a Poliției, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă eșuată.

Surse judiciare au precizat că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat.

Drulă: Poliția ar putea plăti mașinile din bugetul național

Președintele USR, Cătălin Drulă, a atras atenția în interviul one2one, de la Europa Liberă, că Poliția ar putea plăti mașinile din bani proveniți din bugetul național, și nu din fonduri europene, pentru a evita eventuale verificări ale forurilor Uniunii Europene.

Europa liberă și g4media.ro au semnalat, în septembrie anul trecut, că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Sindicatul Europol a acuzat o licitație cu dedicație.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări.

Poliția mai spune că a fost semnat un acord cadru, pentru un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW, seria 3, 4×4, la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA, iar în cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv, rampă, colantare, baterie suplimentară, precum și un set de anvelope de iarnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS