17.9 C
Craiova
luni, 15 august, 2022
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Vâlcea: Percheziţii la o grupare specializată în trafic de migranți și spălare de bani

(VIDEO) Vâlcea: Percheziţii la o grupare specializată în trafic de migranți și spălare de bani

-

În aproximativ şase luni de activitate, membrii români şi afgani ai grupării au traficat sute de migranţi pe care îi ascundeau printre mărfurile din camioane, uneori chiar în frigidere şi printre sicrie.

De multe ori, din cauza condiţiilor inumane de transport, acestora le era pusă viaţa în pericol. Suma de bani percepută pentru fiecare migrant în parte era cuprinsă între 3.500 de euro și 5.000 de euro, din veniturile astfel obţinute, membrii grupului achiziționându-şi autoturisme de lux, case și noi autovehicule de transport marfă.

Ieri, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, efectuează 16 percheziții domiciliare pe raza județului Vâlcea, în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și spălarea banilor.

În cauză, ca urmare a sesizării formulată de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră – DPCMIIT, s-a reținut că, la sfârșitul anului 2021, a fost constituit, pe raza județului Vâlcea, un grup infracțional organizat, format din cetățeni români și afgani, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, în vederea obținerii în mod facil a unor sume importante de bani, grup care a acționat până în prezent.

Migranți ascunși printre mărfuri

În vederea realizării scopului grupului infracțional, membrii acestuia au racolat, adăpostit și transportat migranți, care proveneau cu precădere din India, Pakistan și Bangladesh.

Pentru transportarea migranților au fost utilizate autotrenuri, remorci și autoutilitare, care erau proprietatea membrilor grupului infracțional organizat sau care erau utilizate de societățile comerciale, controlate de grupul infracțional organizat, având ca obiect principal de activitate transportul rutier de mărfuri.

Migranții erau ascunși printre mărfuri, respectiv între baxuri de polistiren, caserole și alte mase plastice, între sau în frigidere și în sicrie. În cazul unora dintre transporturi, viața migranților a fost pusă în pericol din cauza condițiilor de transport (spații închise ermetic, în care se respira cu dificultate, între mărfuri voluminoase, prost ancorate etc.).

În această modalitate, sub pretextul efectuării unor transporturi de marfă, având ca destinație state din spațiul Schengen, au fost organizate, coordonate și efectuate mai multe transporturi de migranți în scopul trecerii frauduloase a frontierei de vest a României.

Pentru fiecare migrant, membrii grupului infracțional organizat au pretins și primit între 3.500 de euro și 5.000 de euro, sumele dobândite în această modalitate fiind ulterior împărțite între aceștia, în funcție de poziția deținută în ierarhia grupului și de gradul de implicare în activitatea infracțională și au fost investite, pentru a ascunde proveniența lor ilicită, în autoturisme de lux, imobile cu destinația de locuință și noi autovehicule de transport marfă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Simona Halep a cucerit Toronto! Românca este noua campioană...

Simona Halep a redevenit ceea ce era odată, nu...

ȘTIRI GdS