11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Jurnalist mexican asasinat cu focuri de armă

(VIDEO) Jurnalist mexican asasinat cu focuri de armă

-

Jurnalistul Roberto Toledo de la site-ul Monitor Michoacan a fost ucis luni cu focuri de armă la Zitacuaro, în vestul Mexicului, potrivit The Guardian.

Directorul site-ului, Armando Linares, a relatat pe Facebook despre asasinat. Trei persoane au abordat victima şi au tras de mai multe ori. Jan-Albert Hootsen, reprezentantul în Mexic al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a precizat că Toledo se afla în faţa cabinetului unui avocat, după ce filmase un editorial video al directorului adjunct al publicaţiei pentru care lucra, avocatul Joel Vera.

Site-ul primise ameninţări după ce publicase o serie de dezvăluiri despre corupţia autorităţilor locale.

Astăzi, aceste ameninţări au fost puse în practică”, a spus Linares, precizând că şi alţi colegi ai celui ucis au fost ameninţaţi cu moartea în ultimele luni, iar Monitor Michoacan informase autorităţile despre mesajele primite. El a afirmat că asasinatul a fost motivat de „expunerea corupţiei autorităţilor, oficialilor şi politicienilor”.

Mexicul, cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti

În raportul pe 2021, Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a desemnat Mexicul pentru a treia oară consecutiv drept cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti. Anul trecut, lista victimelor din rândul presei a cuprins şapte morţi, iar în ultimii cinci ani, circa 50; grupul pentru apărarea drepturilor omului Articolul 19 a consemnat 145 de astfel de cazuri începând din anul 2000.

În ianuarie anul acesta, au mai fost ucişi încă trei jurnalişti:

  • Jose Luis Gamboa, director al unui site de ştiri;
  • Margarito Martinez, fotoreporter;
  • Lourdes Maldonado, a cărei moarte a provocat proteste ale mass-media în toată ţara.

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador i-a acuzat de multe ori în public pe jurnalişti că mint. Luni, preşedinţia de la Ciudad de Mexico a condamnat asasinarea editorialistului Toledo printr-un mesaj pe Twitter al purtătorului de cuvânt Jesus Ramirez. Acesta a scris că „nu vom permite ca vinovaţii să scape nepedepsiţi” şi a cerut „să apărăm libertatea de exprimare şi dreptul la informare”, promiţând că preşedinţia va colabora cu autorităţile locale şi cele ale statului Michoacan pentru „elucidarea cazului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cod galben de precipitații

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de...

ȘTIRI GdS